Απεσταλμένος της Ρωσίας στον ΟΗΕ: Η ΕΕ διεξάγει ακήρυχτο πόλεμο στους μετανάστες

 Αντί να βοηθά τους μετανάστες, η Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγει έναν ακήρυχτο πόλεμο εναντίον τους, ενώ η Μεσόγειος Θάλασσα παραμένει η πιο επικίνδυνη οδός μετανάστευσης στον κόσμο, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Vasily Nebenzya.

«Πρέπει να πούμε ότι χρόνο με το χρόνο, η Μεσόγειος Θάλασσα παραμένει η πιο επικίνδυνη μεταναστευτική οδός με το υψηλότερο επίπεδο θνησιμότητας που αποδεικνύεται παγίδα θανάτου για πολλές απελπισμένες ψυχές», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης στην ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα της μετανάστευσης στη Μεσόγειο. που συνήλθε με πρωτοβουλία της Ρωσίας.

«Υπάρχει ένα ακόμη ερώτημα. Ποια μέτρα λαμβάνει η ΕΕ για τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα στο πλαίσιο της επιχείρησης IRINI, εάν, σύμφωνα με την έκθεση, η συντριπτική πλειοψηφία των μεταναστών και προσφύγων έχει διασωθεί ή αναχαιτιστεί από άλλους φορείς και δομές για τις οποίες γνωρίζουμε τίποτα;» συνέχισε.

«Επιπλέον, όπως το παίρνουμε από το σχέδιο της ΕΕ που ανακοινώθηκε πρόσφατα, υπάρχει πρόθεση να ενισχυθεί και να επεκταθεί το πεδίο των λεγόμενων ναυτικών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο, τις οποίες δημοσιογράφοι και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ήδη ονομάσει ναυτικό αποκλεισμό,» είπε ο Nebenzya. «Η εντύπωση είναι ότι η ΕΕ διεξάγει έναν ακήρυχτο πόλεμο στους μετανάστες, οι οποίοι πεθαίνουν λόγω της έλλειψης ασφαλών εναλλακτικών διαδρομών.»

Προστασία από «επισκέπτες από τη ζούγκλα»

Ο Nebenzya ανέφερε μια σειρά από τραγωδίες, που σημειώθηκαν κοντά στις ακτές της Ελλάδας και της Ιταλίας φέτος και στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη. Αυτοί οι θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν είχε παρασχεθεί έγκαιρα βοήθεια σε όσους βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θεωρεί προτεραιότητά της τη διάσωση αυτών των ατόμων, πρόσθεσε ο Ρώσος διπλωμάτης.

«Επιπλέον, πολύ συχνά τα κράτη μέλη της ΕΕ όχι μόνο παραλείπουν να λάβουν μέτρα για τη διάσωση ενός σκάφους, αλλά στην πραγματικότητα απαγορεύουν σε άλλα σκάφη να έρθουν σε βοήθεια. Όσοι τολμούν να μην υπακούσουν αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη και μπορούν να κατηγορηθούν για εμπορία ανθρώπων. Επιπλέον, σύμφωνα με Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Γραμματέα, ορισμένα δικαστήρια της ΕΕ τείνουν σκόπιμα να απωθούν ένα σκάφος που βρίσκεται σε κίνδυνο εκτός δικαιοδοσίας τους, καταδικάζοντας έτσι τους επιβαίνοντες σε επώδυνο θάνατο. Δηλαδή, κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τον «ανθισμένο κήπο» τους από τους επισκέπτες τη ζούγκλα, όπως το λέει ο [Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας] κ. [Josep] Borrell», συνέχισε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Ο Nebenzya τόνισε ότι η τρέχουσα εισροή μεταναστών στην Ευρώπη προκλήθηκε από την ανάμιξη της Δύσης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών.

«Η μαζική έξοδος ανθρώπων από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη είναι αποτέλεσμα ανεύθυνης και αλόγιστης παρέμβασης δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις εσωτερικές υποθέσεις κυρίαρχων κρατών με σκοπό την αποσταθεροποίηση τους και τη βίαια αλλαγή ανεπιθύμητων κυβερνήσεων. Αυτές οι χώρες φέρουν την κύρια ευθύνη για τις συνέπειες», είπε.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματικής αποστολής συνέχισε λέγοντας ότι «βασικά, μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Ένωση ασχολείται με θέματα μετανάστευσης μόνο σε σχέση με Ουκρανούς», ενώ «πολίτες από χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής προφανώς δεν μπορούν να περιμένουν παρόμοιο επίπεδο αλληλεγγύη και ανθρώπινη στάση από τους Ευρωπαίους».

«Είναι καιρός οι Βρυξέλλες να σταματήσουν να κατηγορούν τους λαθρέμπορους για τους θανάτους ανθρώπων και να αναλάβουν την ευθύνη αντί να λένε απλά λόγια λύπης για τους θανάτους μιας άλλης ομάδας μεταναστών και προσφύγων», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι περισσότεροι από 2.500 μετανάστες είτε πνίγηκαν είτε χάθηκαν στη Μεσόγειο Θάλασσα από τον Ιανουάριο του 2023. Ο οργανισμός σημείωσε επίσης τον αυξανόμενο αριθμό μεταναστών, που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη από την Αφρική. Πρόσθεσε ότι περίπου 186.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στην Ευρώπη μέσω της Μεσογείου μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 24 Σεπτεμβρίου.

ViaDiplomacy Newsroom