Απετράπη προβοκάτσια Τούρκων ακραίων εθνικιστών έξω από τη Ελληνική Βουλή

Τουρκική προβοκάτσια έξω από την ελληνική Βουλή απετράπη σήμερα από τις ελληνικές αρχές οι οποίες σε συνεννόηση με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σταμάτησε πριν συμβεί μια άκρως προκλητική κίνηση Τούρκων εθνικιστών στην πλατεία Συντάγματος.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την ιστοσελίδα Pontos News ομάδα 18 Τούρκων  αξιωματούχων και πρώην αξιωματούχων (πρώην στρατιωτικών, πολιτικών κτλ.) που αποτελούν μέλη της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Επιτροπή Ταλάτ Πασά», παρακλάδι των «Γκρίζων Λύκων» και της Εργκένεκον,  προσπάθησαν να εισέλθουν στη χώρα από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος με στόχο την πραγματοποίηση διαμαρτυρίας έξω από την Ελληνική Βουλή κατά του αντιρατσιστικού νόμου, ο οποίος ποινικοποιεί τη σκόπιμη άρνηση, μεταξύ άλλων, των αναγνωρισμένων γενοκτονιών των Μικρασιατών, των Ποντίων, των Αρμενίων, κτλ.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα σε συνεργασία και με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, τα άτομα αυτά χαρακτηρίστηκαν ως μη επιθυμητά πρόσωπα και ως επικίνδυνοι για την διατάραξη της ειρήνης των πολιτών και της ασφάλειας της χώρας και απελάθηκαν με την επόμενη πτήση για την Τουρκία πριν προλάβουν καν να περάσουν τις πύλες εξόδου του αεροδρομίου.

Όμως τέσσερα άτομα κατάφεραν τελικά να εισέλθουν στην Ελλάδα με διαφορετικές πτήσεις και δεν εντοπίστηκαν αρχικά από τις αρχές.

Σύμφωνα με το Pontos News τα άτομα αυτά βρήκαν καταφύγιο στην τουρκική Πρεσβεία  η οποία έχει περικυκλωθεί από την Αστυνομία και αναμένεται μόλις εξέλθουν από το κτήριο να οδηγηθούν άμεσα στο αεροδρόμιο για απέλαση στην Τουρκία.

Πάντως λίγο νωρίτερα η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε δύο Τούρκος και ένα Έλληνα φωτορεπόρτερ οι οποίοι κινηματογραφούσαν τον εξωτερικό χώρο της Βουλής.

Στην υπόθεση του προκλητικού ταξιδιού των Τούρκων εθνικιστών στην Αθήνα ενεπλάκη και του τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών το οποίο όπως αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι “Ο καθένας θα πρέπει να έχει δικαίωμα σε ειρηνική διαδήλωση”, ενώ  διέψευσε επίσης πληροφορίες ότι η Άγκυρα επιχείρησε να εμποδίσει την επίσκεψη της Επιτροπής στην Ελλάδα.

Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερα μεγάλη πολιτική σημασία για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις διότι όπως είναι γνωστό η σχεδιαζόμενη προβοκάτσια είχε ανακοινωθεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, αλλά δεν εμποδίστηκε εν τη γέννηση της από την τουρκική κυβέρνηση. Ουσιαστικά η κυβέρνηση Νταβούτογλου η οποία προωθεί όπως δηλώνει την ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με την Ελλάδα υποστήριξε εμμέσως την πραγματοποίηση μίας ιδιαίτερα προκλητικής για τον ελληνικό λαό ενέργειας στην καρδία της Αθήνας έξω από την ελληνική Βουλή προσδοκώντας την πολιτική αξιοποίηση των αντιδράσεων των Ελλήνων πολιτών.

Η ενέργεια αυτή είναι πρωτοφανή και απόλυτα ύποπτη καθότι τα στελέχη της Επιτροπής είναι πρώην Αξιωματικοί των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων με ακραίες απόψεις των οποίων η παρουσία και το περιεχόμενο της διαμαρτυρίας τους στο κέντρο της Αθήνας ήταν σίγουρο ότι θα προκαλούσε σοβαρές αντιδράσεις ίσως και επεισόδια με προσβεβλημένους Έλληνες πολίτες αφού κύριο σύνθημα των μελών της Επιτροπής είναι η αμφισβήτηση της γενοκτονίας των Χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολίας από τους Τούρκους.

Εξίσου σημαντική είναι και η χρονική στιγμή που η προβοκάτσια είχε σχεδιαστεί να πραγματοποιηθεί αφού η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Σε γενικές γραμμές η συγκεκριμένη υπόθεση επιβεβαιώνει τις διαπιστώσεις ειδικών αναλυτών ότι η τουρκική κυβέρνηση μπορεί επισήμως να αναζητά τη συνεργασία και τη φιλία με την Ελλάδα όμως υπογείως προωθεί την πραγματοποίηση ψυχολογικών επιχειρήσεων και δράσεων που έχουν ως στόχο την πρόκληση εντάσεων τις οποίες θα μπορούσε να αξιοποιήσει πολιτικά για να πλήξει την διεθνή εικόνα της χώρας και τον κλονισμό του ηθικού του τοπικού πληθυσμού.

Η εμφάνιση του τηλεκατευθυνόμενου ελικοπτέρου με την σημαία της Μεγάλης Αλβανίας στον ποδοσφαιρικό αγώνα των Εθνικών Αλβανίας-Σερβίας στο γήπεδο της Παρτιζαν στο Βελιγράδι αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα των σύγχρονων μεθόδων ψυχολογικών επιχειρήσεων μέσα στο έδαφος του αντιπάλου.

Στην πραγματικότητα τα ακραία εθνικιστικά στοιχεία της τουρκικής Επιτροπής, σχεδίαζαν να επιτύχουν με την διαμαρτυρία τους το ίδιο αποτέλεσμα, ελπίζοντας στην πρόκληση επεισοδίων με εξαγριωμένους Έλληνες, ώστε να μεταβάλλουν τους εαυτούς τους σε θύματα, παρέχοντας στην Άγκυρα το κατάλληλο προπαγανδιστικό υλικό κατα της Ελλάδας.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.