Από την 1η Ιουλίου τίθεται σε ισχύ η νέα συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΗΠΑ- Μεξικού-Καναδά

Η νέα συμφωνία ελευθέρου εμπορίου (USMCA) μεταξύ των ΗΠΑ, του Μεξικού και του Καναδά, αποτέλεσμα εξαντλητικών διαπραγματεύσεων, θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου, ανακοίνωσε χθες η αμερικανική κυβέρνηση.

Μετά από μια τελική κοινοποίηση στο αμερικανικό Κογκρέσο, η Ουάσινγκτον ενέκρινε επίσημα αυτήν τη συμφωνία, βάζοντας τέλος σε μια πορεία που ξεκίνησε με την άνοδο στην αμερικανική προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ήθελε να αντικαταστήσει την προϋπάρχουσα Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών (NAFTA), την οποία κατάγγελνε ότι είχε στοιχίσει πάρα πολλές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

«Η έναρξη ισχύος της USMCA σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου ιστορικού κεφαλαίου για το εμπόριο στην Βόρεια Αμερική, με τη στήριξη σε ένα πιο ισορροπημένο και αμοιβαίο εμπόριο, που οδηγεί σε πιο ελεύθερο εμπόριο, δικαιότερο εμπόριο και σε ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στη Βόρεια Αμερική», ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου του Αντιπροσώπου των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) .

«Η κρίση και η ανάκαμψη από την πανδημία Covid-19 αποδεικνύουν ότι τώρα, περισσότερο από ποτέ, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προσπαθήσουν να αυξήσουν την παραγωγική ικανότητα και τις επενδύσεις στη Βόρεια Αμερική», δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόσωπος για το εμπόριο, Ρόμπερτ Λάιτχάιζερ. Η νέα εμπορική συνθήκη «είναι ένα σημαντικό βήμα αναφορικά με αυτό».

Η συμφωνία επικυρώθηκε από το Μεξικό στις 10 Δεκεμβρίου, υπογράφηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο στις 29 Ιανουαρίου και εγκρίθηκε από το καναδικό κοινοβούλιο στις 13 Μαρτίου.

Η USMCA που συνδέει σχεδόν 500 εκατομμύρια ανθρώπους, πρόκειται ουσιαστικά για μια εκσυγχρονισμένη εκδοχή της NAFTA, η οποία συνήφθη το 1994. Τον Αύγουστο του 2017, ο Τραμπ είχε δώσει εντολή στους συνεργάτες του να την επαναδιαπραγματευτούν, με την αιτιολογία ότι ήταν η «χειρότερη εμπορική συμφωνία στην ιστορία» των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, συναίνεσε και έδωσε την έγκρισή της τον Δεκέμβριο του 2019, μετά από μακρά διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση και αφού προχώρησε σε σειρά τροποποιήσεων στο αρχικό κείμενο που συμφωνήθηκε στα τέλη του 2018.

Η USMCA ενεργοποιείται ένα μήνα αργότερα από ό,τι είχε αρχικά προταθεί, καθώς ορισμένες βιομηχανίες, ανάμεσά τους και αυτοκινητοβιομηχανίες, είχαν ταχθεί υπέρ μιας αναβολής ισχύος της, εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν από την πανδημία της Covid-19.

ViaDiplomacy Newsroom