Από την Άγκυρα στην Πάφο, από εκεί στην Λιβύη,την Αίγυπτο και την Σαουδική Αραβία – Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών «Ξεδιπλώνει τις Εξελίξεις»

«Εμείς στην Ανατολική Μεσόγειο το μεγάλο μας άλμα το κάναμε με τη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη. Η Τουρκία με το θέμα της Λιβύης, έδειξε την αποφασιστικότητα της και στο ζήτημα των σεισμικών ερευνών και στο θέμα των γεωτρήσεων. Εμείς εκεί μπορούμε να κάνουμε και σεισμογραφικές έρευνες και γεωτρήσεις. Η Ελλάδα ενοχλήθηκε επειδή δεν έχει τα δικαιώματα που έχουμε εμείς. Σε όλες τις εντάσεις για την Ανατολική Μεσόγειο δείξαμε κατανόηση, αλλά δεν αφήνουμε κανέναν να υποτιμήσει τα δικαιώματα της Βόρειας Κύπρου και αν είναι απαραίτητο, θα επέμβουμε. Τα πλοία μας είναι έτοιμα, εάν χρειαστούν. Δεν αποφεύγουμε τις συνομιλίες, αρκεί να σέβονται την Τουρκία»

Αυτές ήταν οι νέες απειλές του Τούρκου Προέδρου μετά την επίσκεψη του  πρόεδρου του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ- Μένφι στην Αθήνα, και μία ημέρα πριν την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα. Το κλίμα που συνάντησε στην Αθήνα ο Μοχάμεντ αλ- Μένφι δεν άφηνε καμιά αμφιβολία για την στάση της Ελλάδας, μια στάση για την οποία ενημερώθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Μια ημέρα πριν την επίσκεψη του Μοχάμεντ αλ- Μένφι στην Αθήνα, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιτ, και ημέρα μετά την επιστροφή του Νίκου Δένδια από την Λιβύη.

Τι συνέβη κατά την επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα είναι πλέον γνωστό, όπως και ότι η στάση του Νίκου Δένδια είχε την έγκριση του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Την Παρασκευή ο Έλληνας ΥΠΕΞ βρέθηκε στην Παφο για την τετραμερή Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, ΗΑΕ, ενώ το Σάββατο θα συναντηθεί και πάλι στην Λιβύη με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλ-Μένφι. Στην συνέχει θα επισκεφτεί τον Αιγύπτιο ομόλογο του, ενώ στις 20 Απριλίου θα βρεθεί με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας στην Σαουδική Αραβία

ViaDiplomacy Newsroom