Από την επιτυχία ενός Διπλωμάτη στο ρίσκο ενός επιχειρηματία;

Από την θητεία του Τζέφρι Πάιατ στην Ελλάδα, αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε ως μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του είναι ο τρόπος με τον οποίο βοήθησε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να συνεργαστεί με τον ιδεολογικό του έχθρο. Ο έμπειρος διπλωμάτης κατάφερε η μετάβαση αυτή να γίνει χωρίς η Αριστερά να έχει πολιτικές απώλειες.

Αλλά και οι υπόλοιπες επιτυχίες του βασίστηκαν στην εμπειρία του. Ποιος άλλος διπλωμάτης θα κατόρθωνε να ισορροπήσει ανάμεσα στην διαμάχη Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Λευκού Οίκου του Τραμπ πάνω από τα Ελληντουρκικά και την Ανατολική Μεσόγειο. Ποιος άλλος διπλωμάτης θα κατόρθωνε να του ζητήσει συγνώμη αυτό το κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας, το γερμανόφιλο, το οποίο απαίτησε την εκδίωξη του από την Ελλάδα. Ποιος άλλος Διπλωμάτης σε κάθε περιοδεία του η συμμετοχή του σε εκδηλώσεις θα είχε μια οριζόντια συμπεριφορά σε πολιτικούς και πολίτες. Και τέλος, ποιος διπλωμάτης θα είχε το σθένος να απαντά σε ανώνυμους λογαριασμούς στο twitter και να έχει μαζί του όλους τους Έλληνες όταν ο Δήμαρχος Πατρεών δήλωνε ότι είναι ανεπιθύμητος στην πόλη του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press, αντικαταστάτης της παραπάνω κατάστασης πρόκειται να είναι ένας επιχειρηματίας και πιο συγκεκριμένα ο Ελληνοαμερικανός Τζορτζ Τζέιμς Τσούνης. Το θετικό σε έναν πολιτικό διορισμό και μάλιστα ενός πετυχημένου επιχειρηματία, είναι πως δεν θα προσπαθήσει να καπελώσει την προηγούμενη προσπάθεια για την προώθηση της καριέρας του. Εξάλλου αυτό έκανε και ως Διπλωμάτης ο Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος δεν δίστασε σε πολλές περιπτώσεις να διακινδυνέψει την καριέρα του για χάρη της αποστολής του στην Ελλάδα.

Από την άλλη ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, απέδειξε πως οι επιχειρηματίες δεν γνωρίζουν την πολιτική και στα δύσκολα χρόνια που έρχονται στην Ελλάδα, ο πολιτικός ελιγμός και ρεαλισμός είναι απαραίτητος.

ViaDiplomacy Newsroom