Αποκαλυπτήρια προτομής του Αμερικανού φιλέλληνα Samuel Gridley Howe

Την Δευτέρα πραγματοποιήθηκαν στην Αίγινα τα αποκαλυπτήρια προτομής του Αμερικανού φιλέλληνα Samuel Gridley Howe. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, και η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου

Ο Αμερικανικός λαός συνέβαλε καθοριστικά στην καλλιέργεια του φιλελληνικού κινήματος διεθνώς, και ο φιλελληνισμός σημάδεψε έντονα την πολιτική, κοινωνική και ακαδημαϊκή ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες την δεκαετία του 1821. To φαινόμενο αυτό χαρακτηρίσθηκε «ελληνικός πυρετός». Πολλοί φιλέλληνες έδρασαν στην Αμερική, συγκέντρωσαν και έστειλαν επανειλημμένα χρήματα και βοήθεια, ενώ άλλοι συμμετείχαν ενεργά στον απελευθερωτικό αγώνα στην Ελλάδα.

Ο μεγαλύτερος Αμερικανός φιλέλληνας ήταν ο Samuel Gridley Howe, που γεννήθηκε το 1801, σπούδασε ιατρική στο Harvard και στο Brown και ο θαυμασμός του προς τον Λόρδο Βύρωνα και τον Ελληνικό πολιτισμό, αλλά και η δράση των φιλελληνικών κομιτάτων στην Αμερική, τον ώθησαν να ταξιδεύσει στην Ελλάδα το 1824, σε ηλικία 23 ετών, και να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στον αγώνα των Ελλήνων.

ViaDiplomacy Newsroom