ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ : Αποδόθηκαν στο ΠΝ τα υποβρύχια ΠΙΠΙΝΟΣ (S-121) και ΩΚΕΑΝΟΣ (S-118) – Σύντομα και τα ΜΑΤΡΩΖΟΣ (S-122) και ΚΑΤΣΩΝΗΣ (S-123)

Ένα πραγματικά τεχνικό θαύμα πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά από τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και τους εργαζόμενους των ναυπηγείων, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την ολοκλήρωση του προγράμματος ναυπήγησης των τριών υποβρυχίων Type 214  AIP και τον εκσυγχρονισμό του υποβρυχίου ΩΚΕΑΝΟΣ (S-118).

Πιο αναλυτικά, αποδόθηκαν το καλοκαίρι στο Πολεμικό Ναυτικό τα υποβρύχια ΠΙΠΙΝΟΣ (S-121) και ΩΚΕΑΝΟΣ (S-118), Type 214  AIP  μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων δοκιμών αποδοχής.

Τα υποβρύχια ΠΙΠΙΝΟΣ (S-121) και ΩΚΕΑΝΟΣ (S-118), είχαν ολοκληρώσει το Δεκέμβριο του 2014  τις δοκιμές κατάδυσης σε μεγάλο βάθος στην περιοχή του Αργοσαρωνικού και του κόλπου της Σούδας και στα μέσα του 2015 τις δοκιμές μέτρησης του ακουστικού και μαγνητικού τους ίχνους.

Είχαν προηγηθεί στις αρχές του 2015 οι πρώτες επιτυχημένες δοκιμές των υποβρυχίων για την εξαπόλυση εκπαιδευτικών τορπιλών στο Σαρωνικό.

Παράλληλα με τις εργασίες αποδοχής των δύο παραπάνω υποβρυχίων, το Πολεμικό Ναυτικό, προχώρησε στις αρχές του καλοκαιριού στην καθέλκυση του υποβρυχίου ΚΑΤΣΩΝΗΣ (S-123), το οποίο ετοιμάζεται αυτή την περίοδο να πραγματοποιήσει εντός του Σεπτεμβρίου την πρώτη θαλάσσια δοκιμή του.

Αν και δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι επίσημες δοκιμές εν όρμω του υποβρυχίου, το Πολεμικό Ναυτικό επιθυμεί να δοκιμάσει ορισμένα συστήματα του ΚΑΤΣΩΝΗ (S-123) με μια σύντομη πλεύση στο Σαρωνικό.

Παράλληλη με τις εργασίες για την ολοκλήρωση του ναυπηγικού προγράμματος του υποβρυχίου ΚΑΤΣΩΝΗΣ (S-123), έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι θαλάσσιες δοκιμές (SAT) του υποβρυχίου ΜΑΤΡΩΖΟΣ (S-122) το οποίο καθελκύστηκε το Φεβρουάριο του 2015.

Η πορεία του ναυπηγικού προγράμματος των τεσσάρων υποβρυχίων εξελίσσεται σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Πολεμικού Ναυτικού και μάλιστα το υποβρύχιο ΩΚΕΑΝΟΣ (S-118), συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Πολεμικού Ναυτικού στην Σκιάθο στις 12 Σεπτεμβρίου για την 72η επέτειο από τη βύθιση του Υποβρυχίου ΚΑΤΣΩΝΗΣ και στις εκδηλώσεις στη νήσο Σκόπελο στη μνήμη του Ανθυπασπιστή Νικόλαου Καπαδούκα, ο οποίος έπεσε υπέρ πατρίδος την 8η Αυγούστου 1964 στην Κύπρο από τουρκικά πυρά.

Όσον αφορά το υποβρύχιο ΜΑΤΡΩΖΟΣ (S-122) εκτιμάται ότι θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό πριν από το τέλος του έτους, για να ακολουθήσει μέχρι τα μέσα του 2016 η παράδοση του ΚΑΤΣΩΝΗ (S-123), ο οποίος θα πρέπει να ολοκληρώσει τις δοκιμές εν όρμω (HAT) και τις θαλάσσιες δοκιμές (SAT) μέσα στους επόμενους 10 μήνες .

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα εκτιμάται ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει το σύνολο των τεσσάρων νέων υποβρυχίων του και του ενός εκσυγχρονισμένου σε επιχειρησιακή διαθεσιμότητα στα μέσα του 2016.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.