ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ : Στην Ελλάδα για επισκευές το ταχύπλοο μεταφορικό καταμαράν HSV-2 Swift (Video)

Σε ελληνικό ναυπηγείο πρόκειται να επισκευαστεί το αραβικό ταχύπλοο μεταφορικό σκάφος τύπου καταμαράν HSV-2 Swift το οποίο το Φθινόπωρο του 2016 είχε πληγεί και υποστεί ζημιές στην πρύμνη και στην υπερκατασκευή του από αντιπλοικό πύραυλο C-802 των Houthi στην Ερυθρά θάλασσα ανοικτά της πόλης Mokha.

Το πλοίο ναυπηγήθηκε το 2003 στην Αυστραλία από την εταιρεία Incat και αρχικά υπηρέτησε στο Αμερικανικό Ναυτικό υπο καθεστώς ενοικίασης μεταξύ 2003-2013.

Αμέσως μετά επιστράφηκε στην εταιρεία που το ναυπήγησε στην Τασμανία της Αυστραλίας.

Η εταιρεία αφού ολοκλήρωσε σειρά εργασιών επισκευής και αναβάθμισης των δυνατοτήτων του πλοίου, το πούλησε τελικά στην UAE National Marine Dredging Company η οποία αξιοποίησε άμεσα το πλοίο στις επιχειρήσεις στην Υεμένη το Καλοκαίρι του 2015.

Το πλοίο χρησιμοποιήθηκε την περίοδο εκείνη για την μεταφορά των αρμάτων μάχης και των τεθωρακισμένων οχημάτων της Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας που τα ΗΑΕ ανέπτυξαν στην Υεμένη.

Το καταμαράν HSV-2 Swift έχει μήκος 98 μέτρα, πλάτος 27 μέτρα, εκτόπισμα 1.695 τόνους, μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 45 κόμβους και να διατηρήσει σταθερή ταχύτητα πλεύσης 30 κόμβους. Η εμβέλεια του είναι 3.500 ναυτικά μίλια και μπορεί να μεταφέρει φορτίο συνολικού βάρους 615 τόνους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πλοίο θα επιθεωρηθεί και θα επισκευαστεί στο ελληνικό ναυπηγείο ώστε πάλι να μπορέσει να καταστεί επιχειρησιακό.

Πρόκειται για μια σημαντική επιτυχία της ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, αφού το σκάφος HSV-2 Swift διαφέρει από τα υπόλοιπα πλοία μίας και είναι κατασκευασμένο εξ’ ολοκλήρου από κράματα αλουμινίου που απαιτούν ειδικευμένους και έμπειρους τεχνίτες για την επισκευή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Πολεμικό Ναυτικό έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του να δει από κοντά το σκάφος, το οποίο όπως αναφέρθηκε μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 615 τόνους φορτίο, σε απόσταση 3.500 μιλίων με υψηλή ταχύτητα πλεύσης.

https://www.youtube.com/watch?v=WTNeEYlO3Iw

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.