Απόλυτη Κατάρρευση Της Τουρκικής Λίρας – Έχασε Το 50% Της Αξίας Της Σε 4 Χρόνια

Όσο ο Ερντογάν προσπαθεί να κατακτήσει υπερεξουσίες στην Τουρκία και να καταστήσει τον εαυτό του δικτάτορα, η τουρκική λίρα καταρρέει, καθώς τόσο οι διεθνείς επενδυτές όσο και οι ίδιοι οι Τούρκοι χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο τουρκικό νόμισμα.

Από το 2013 και μέσα σε 4 χρόνια η τουρκική λίρα είδε το δολάριο να ανατιμάται κατά 113.05% έναντι της ιδίας και αυτή να χάνει περισσότερο από το 50% της αξίας της απέναντι στο αμερικανικό νόμισμα.

Η κατάρρευση της λίρας είναι γενική και αφορά σε όλα τα νομίσματα, διεθνώς. Η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά μετά το «πραξικόπημα» του 2016 με το τουρκικό νόμισμα να μπαίνει σε ελεύθερη πτώση.

Όσο η λίρα βουλιάζει τόσο η Τουρκία και οι τουρκικές επιχειρήσεις δυσκολεύονται να δανειστούν σε εξωτερικό νόμισμα αλλά και να εξυπηρετήσουν τα τρέχοντα δάνεια τους. Παράλληλα ο πληθωρισμός αυξάνεται τρώγοντας τους μισθούς των Τούρκων και κάνοντας τους ολοένα φτωχότερους.

Επιπλέον, η επένδυση σε τουρκικές επιχειρήσεις γίνεται πιο δύσκολη καθώς τα όποια κέρδη τους αποτιμώνται σε ένα εθνικό νόμισμα το οποίο βρίσκεται υπό κατάρρευση απογειώνοντας το νομισματικό κίνδυνο για τους επενδυτές αλλά και τις απώλειες κάθε φορά που η λίρα πέφτει.

Το κόστος, λοιπόν, της εμμονής του Ερντογάν για απόλυτη εξουσίας, το πληρώνουν ήδη ακριβά τόσο η χώρα όσο και οι πολίτες της.

analitis.gr

ViaDiplomacy Newsroom