Απολογισμός των ρωσικών βομβαρδισμών των τελευταίων τριών ημερών

Για πέμπτη ημέρα συνεχίστηκαν την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, οι Ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στην Συρία με τα ρωσικά βομβαρδιστικά να πλήττουν στόχους σε επτά περιοχές.

Πιο ειδικά, τα ρωσικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους στις πόλεις Talbiseh βόρεια της Homs, Jisr al-Shughourt στην επαρχία της Latakia κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και στο χωριό Ghranattah βόρεια της Homs κοντά στην πόλη Talbiseh.

Επίσης έπληξαν στόχους στο χωριό Umm Sharshuh δυτικά της Homs κοντά στον ποταμό Ορόντη, τον οικισμό Ghunaymiyah στην επαρχία Λατάκειας, τον οικισμό Salma νοτανατολικά του Ghunaymiyah και τέλος την πόλη Aqaribat ανατολικά της Homs.

Την προηγούμενη ημέρα 3 Οκτωβρίου η Ρωσική Αεροπορία έπληξε στόχους στην πόλη Houla στην επαρχίας της Tartus στο δυτικό άκρο του θύλακα που ελέγχουν οι αντάρτες βόρεια της πόλης Homs, στην πόλη Ihsem νότια του Idlib και τέλος οι Ρώσοι έπληξαν το χωριό Ghadfah ανατολικά της πόλης Maarat al-Numαan.

Συνολικά την ημέρα εκείνη πραγματοποιήθηκαν 14 αποστολές από αεροσκάφη Su-34, Su-24M2 & Su-25SM τα οποία σύμφωνα με τη Μόσχα έπληξαν 6 στόχους του ISIS.

Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου η Ρωσική Αεροπορία έπληξε στόχους σε 10 πόλεις και χωριά της Συρίας.
Πιο αναλυτικά ρωσικά αεροσκάφη Su-25SM έπληξαν μία βάση του ISIS στην Maarat al-Numaan καταστρέφοντας μια αποθήκη πυρομαχικών.

Ο επόμενος στόχος ήταν στην πόλη Kafar Roma νοτιοδυτικά της Maarat al-Numaan όπου εκεί χρησιμοποιήθηκαν θερμοβαρικές βόμβες καθώς και το χωριό Ma’ar Shourin στην ίδια περιοχή.

Η επόμενη πόλη που επλήγη ήταν η Al Qaryatayn νοτιοδυτικά της Palmyra όπου εκεί καταστράφηκε ένα αρχηγείο καθώς και ένα κέντρο διοίκησης και επικοινωνιών του ISIS. Την ίδια ημέρα επλήγη για τρίτη φορά στόχος στην πόλη Latamina καθώς και στόχος στα χωριά Shanan και Benin.

Επιπλέον επλήγησαν στόχοι στις πόλεις Khan Sheikhoun και στο χωριό Hantutin.

Τέλος από τις επιδρομές της 2ας Οκτωβρίου επλήγησαν στόχοι στον οικισμό Yamadi ο οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τα τουρκοσυριακά σύνορα ουσιαστικά μερικές εκατοντάδες μέτρα από αυτά.

Στον οικισμό αυτό εδρεύει μονάδα της 1ης Παράκτιας Μεραρχίας του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού».

Όσον αφορά τα όπλα που χρησιμοποιούν τα ρωσικά αεροσκάφη φωτογραφία αποκαλύπτει ότι χρησιμοποιούν πύραυλο κατευθυνόμενο με δέσμη ημιενεργού laser τύπου Kh-25ML ο οποίος έχει βάρος 299 κιλά και εμβέλεια 11 χλμ.

Επιπλέον φωτογραφίες αποκάλυψαν ότι τα Su-30SM είναι εξοπλισμένα με 4 βλήματα αέρος-αέρος R-27 & 2 βλήματα επίσης αέρος-αέρος R-60 και πραγματοποιούν αποστολές Combat Air Patrol προστατεύοντας τα ρωσικά βομβαρδιστικά στο βόρειο τμήμα της Συρίας από «ανεπιθύμητους» επισκέπτες από την γειτονική χώρα.

Αξίζει να σημειώθει η επιμονή των Ρώσων στην καταστροφή στόχων οι οποίοι βρίσκονται στην επαρχία της Latakia εντός περιοχών που ελέγχονται από τον  “Ελεύθερο Συριακό Στρατό” τις οργανώσεις Al Nusra, IF και Jaysh Al Fatah.

Ο βασικότερος λόγος για την εξουδετέρωση των στόχων αυτών είναι η μικρή απόσταση της πρώτης γραμμής των ανταρτών από το λιμάνι της Latakia η οποία δεν ξεπερνά τα 22 χλμ από το χωριό Ghaman  και βρίσκεται κοντά στο βεληνεκές των ρουκετών 9M22U που εξοπλίζουν τους πολαπλούς εκτοξευτές ρουκετών ΜΒ-21 και εντός του βεληνεκούς των πυροβόλων D-30 και M-1954 που οι αντάρτες κατέχουν.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.