Απομακρύνουν τις πυρηνικές βόμβες Β-61 οι Αμερικανοί από την Τουρκία ?

Την απομάκρυνση των πυρηνικών βομβών ελεύθερης πτώσης τύπου Β-61 από την αεροπορική βάση του Incirlik φέρεται να έχουν ξεκινήσει οι Αμερικανοί σύμφωνα με την ιστοσελίδα Euractiv.com.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα οι βόμβες μεταφέρονται στην αεροπορική βάση Deveselu της Ρουμανίας όπου πριν από μερικούς μήνες ξεκίνησε η λειτουργία της ΝΑΤΟικής μονάδας αντιπυραυλικής άμυνας που καλύπτει το νότιο τμήμα της Ευρωπαϊκής Ηπείρου.

Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες οι πυρηνικές βόμβες που βρίσκονται αποθηκευμένες στην βάση του Incirlik είναι 50-90 μονάδες και όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα η μεταφορά τους στην Ρουμανία αποτελεί ένα πολύ δύσκολο τεχνικά εγχείρημα.

Τα επιχειρήματα των Αμερικανών για την απομάκρυνση των βομβών είναι τα γεγονότα που εξελίχθησαν κατά την διάρκεια και μετα την πραγματοποίηση του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την διάρκεια και μετα το πραξικόπημα είχε κοπεί η παροχή του ηλεκτρισμού, ενώ ο διοικητής της βάσης συνελήφθη από τις αρχές μετα την αποτυχία του πραξικοπήματος.

Επιπλέον οι Αμερικανοί ανησυχούν για την ασφάλεια των βομβών λόγω της μικρής απόστασης του Incirlik (100 χλμ) από τα σύνορα της Συρίας.

Πάντως η κυβέρνηση της Ρουμανίας αρνήθηκε ότι αποδέχτηκε στο έδαφος της τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ από την Τουρκία.

Αναμφίβολα αργά η γρήγορα οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον των πυρηνικών στην Τουρκία αφού οι σχέσεις των δύο χωρών δεν φαίνεται να εξομαλύνονται σύντομα ενώ η ισχυροποίηση του Ερντογάν δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις της Δύσης με την Τουρκία λόγω των χαμηλών τόνων που η ΕΕ και οι ΗΠΑ κράτησαν σχετικά με το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.