Απόντες οι Τούρκοι από την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του κυπριακού αεροσκάφους που κατέπεσε νότια της Λάρνακας

Ελληνικά, γερμανικά και βραζιλιάνικα πολεμικά πλοία της δύναμης UNIFIL διεξήγαγαν χτες το βράδυ την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για το κυπριακό αεροσκάφος τύπου Diamond DA42 που κατέπεσε στην θάλασσα 45 μίλια νότια της Λάρνακας, παρά το γεγονός ότι σε σχετικά μικρή απόσταση από το συμβάν έπλεε τουρκική φρεγάτα η οποία συνοδεύει το ερευνητικό πλοίο “Barbaros”.

Πιο αναλυτικά μετά την απώλεια του ίχνους του αεροσκάφους από τα ραντάρ χτες το βράδυ το κυπριακό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης ενημέρωσε τα παραπλέοντα πλοία στην περιοχή όπου χάθηκε το ίχνος.

 

Το πρώτο πλοίο που βρέθηκε στην περιοχή της πτώσης του αεροσκάφους ήταν το ελληνικό δεξαμενόπλοιο «Spirit of Piraeus».

 

Ακολούθως στην περιοχή έπλευσαν η γερμανική κορβέτα «Braunschweig» (F-260), και η βραζιλιάνικη φρεγάτα «Constituicao» (F-42) ναυαρχίδα της δύναμης UNIFIL που από το 2006 επιτηρεί την θαλάσσια περιοχή του Λιβάνου. Μάλιστα η βραζιλιάνικη φρεγάτα αξιοποίησε και το οργανικό της ελικόπτερο για την πραγματοποίηση των ερευνών.

Σε βοήθεια των δύο πολεμικών πλοίων προσέτρεξε και η ελληνική πυραυλάκατος «Καβαλούδης» (P-24) η οποία επιχειρεί στην περιοχή υπό την διοίκηση της UNIFIL, ενώ το Ισραήλ έστειλε στην περιοχή δύο ελικόπτερα CH–53 και δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130Η, τα οποία πραγματοποίησαν ρίψη φωτιστικών βομβών για την υποβοήθηση των πλωτών μέσων που συμμετείχαν στην έρευνα για εντοπισμό του κυπριακού αεροσκάφους.

Συντονιστής επί του χώρου όπου συνετρίβη το αεροσκάφος ορίστηκε η γερμανική κορβέτα, η οποία δρούσε σε πλήρη συνεργασία με το κυπριακό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι η πλήρη απουσία του τουρκικού Ναυτικού από την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης παρά το γεγονός ότι η τουρκική φρεγάτα Gelibolu (F-493) βρισκόταν σε απόσταση 20 μιλίων από το σημείο που κατέπεσε το αεροσκάφος την οποία θα μπορούσε να διανύσει μέσα σε 30-40 λεπτά !

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.