Αποπέμφθηκε ο πρεσβευτής της Τυνησίας στον ΟΗΕ λόγω του παλαιστινιακού σχεδίου ψηφίσματος

Ο πρεσβευτής της Τυνησίας στα Ηνωμένα Έθνη αποπέμφθηκε λόγω ανικανότητας ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές. Διπλωμάτες στον ΟΗΕ δήλωσαν ότι η αποπομπή του μπορεί να σχετίζεται με ένα παλαιστινιακό σχέδιο ψηφίσματος που καταδικάζει την αμερικανική ειρηνευτική πρωτοβουλία.

«Η απόφαση να αποπεμφθεί ο πρεσβευτής της Τυνησίας στον ΟΗΕ οφείλεται σε καθαρά επαγγελματικές εκτιμήσεις που συνδέονται με την κακή επίδοση και την έλλειψη συντονισμού» με το υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τελευταίο.

Η Τυνησία, με τον Μονσέφ Μπαατί, κατέχει από την 1η Ιανουαρίου έδρα για τα επόμενα δύο χρόνια στο Συμβούλιο Ασφαλείας όπου εκπροσωπεί τις αραβικές χώρες.

Το υπουργείο κατηγορεί τον Μπαατί για «έλλειψη συντονισμού και διαβουλεύσεων (μαζί του) σε ό,τι αφορά τους σημαντικούς φακέλους που βρίσκονται σε διαδικασία συζήτησης στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

Στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, διπλωματικές πηγές δήλωσαν πως ο Μπαατί κλήθηκε ξαφνικά στην Τύνιδα όπου αναμενόταν να του ανακοινωθεί η αποπομπή του, ίσως σε σχέση με ένα παλαιστινιακό σχέδιο ψηφίσματος που καταδικάζει το σχέδιο που ανακοινώθηκε στις 28 Ιανουαρίου από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για μια διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

«Υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έχει αποπεμφθεί», δήλωσε μία από τις πηγές αυτές. «Κλήθηκε στην Τύνιδα για να τερματιστούν τα καθήκοντά του», δήλωσε μια άλλη πηγή.

Ήταν πιο μακριά απ΄ό,τι θα ήθελε ο πρόεδρός του για τον φάκελο της Μέσης Ανατολής εκφράζοντας μεγαλύτερη υποστήριξη στους Παλαιστινίους, με κίνδυνο να αλλοιωθεί η σχέση ανάμεσα στην Τυνησία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλώνει μια άλλη διπλωματική πηγή.

Η αναχώρησή του έγινε πράγματι εσπευσμένα και δεν παρέστη χθες, Πέμπτη, σε μια συνάντηση που είχε οργανωθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες ανάμεσα στον Τζάρεντ Κούσνερ, τον αρχιτέκτονα του αμερικανικού σχεδίου, και το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς πολλαπλασίασε τις διπλωματικές προσπάθειες να συγκεντρώσει τις αντιθέσεις στο σχέδιο αυτό.

Αφού έλαβε την υποστήριξη του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ο Μαχμούντ Αμπάς αναμένεται να παραστεί σε μια σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης την Κυριακή και τη Δευτέρα προτού εμφανιστεί την Τρίτη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν με αυτή την ευκαιρία να υποβάλουν για ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένας σχέδιο ψηφίσματος που καταγγέλλει το αμερικανικό σχέδιο. Την Τρίτη είχαν κυκλοφορήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας μέσω της Τυνησίας ένα πρώτο σχέδιο του κειμένου, αντικείμενο συζητήσεων την Πέμπτη ανάμεσα στα 15 μέλη του σώματος, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Διπλωμάτης καριέρας, έμπειρος, ο οποίος έχαιρε της εκτίμησης των ομολόγων του, ο Μονσέφ Μπαατί είχε συνταξιοδοτηθεί, όταν το 2019 του ζητήθηκε να επανέλθει στην υπηρεσία προκειμένου να αναλάβει πρεσβευτής στον ΟΗΕ για τα δύο χρόνια παρουσίας της χώρας αυτής στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Στη διάρκεια της συνταξιοδότησής του, είχε μείνει πολύ δραστήριος στους διπλωματικούς κύκλους, ως πρόεδρος της Ένωσης Τυνησίας-ΟΗΕ.

ViaDiplomacy Newsroom