Αποστολή της Unesco στην Αρμενία προκειμένου να φροντίσει για την παροχή εκπαίδευσης στα 30.000 παιδιά πρόσφυγες από το Καραμπάχ

Έκτακτη αποστολή της Unesco θα μεταβεί το Σάββατο στην Αρμενία για να προετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης για την παροχή εκπαίδευσης στα περισσότερα από 30.000 παιδιά από το Καραμπάχ, ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός.

Η Unesco «αποστέλλει μια ομάδα ειδικών στο Γερεβάν, αρμόδια για να καταρτίσει, σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές, ένα σχέδιο δράσης με στόχο την εκπαιδευτική συνέχεια για τους εκτοπισμένους μαθητές», επεσήμανε.

Παράλληλα το σχέδιο δράσης αυτό θα προσφέρει «ψυχοκοινωνική βοήθεια» στα εκτοπισμένα παιδιά.

Έπειτα από μια επιχείρηση αστραπή των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, σχεδόν το σύνολο του αρμένικου πληθυσμού έφυγε από το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Από τους περισσότερους από 100.000 πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τον θύλακα, το ένα τρίτο είναι ανήλικοι, ανέφερε η υπουργός Παιδείας της Αρμενίας Ζάνα Αντρεασιάν σε επιστολή της προς τη γενική διευθύντρια της Unesco Οντρέ Αζουλέ, στην οποία της ζητούσε τη συνδρομή του οργανισμού.

Μπροστά «στις έκτακτες προκλήσεις της προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών του Ναγκόρνο Καραμπάχ, κυρίως του δικαίωματός τους να λαμβάνουν ποιοτική εκπαίδευση, ζητάμε από την Unesco να θέσει σε εφαρμογή τους κατάλληλους μηχανισμούς για την παροχή εκπαίδευσης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», έγραψε η Αντρεασιάν.

Παράλληλα η Unesco ανακοίνωσε τη διεξαγωγή σύντομα συνάντησης με τους διεθνείς εταίρους της και δωρητές με στόχο τη χρηματοδότηση αυτών των δράσεων.

ViaDiplomacy Newsroom