Αποτυχία της Aselsan σε διαγωνισμό για συστήματα νυκτερινής όρασης στις Φιλιππίνες

Μεγάλη αποτυχία της Τουρκικής εταιρείας Aselsan Elektronik Sanayi Ve Ticaret στις Φιλιππίνες, αφού σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ η υλοποίηση της παραγγελίας για 4.646 μονοκύαλο συστήματα νυκτερινής όρασης Α100 και 500 αποστασιόμετρα laser της τουρκικής εταιρείας, τέθηκε σε αναστολή μετά από παρέμβαση που πραγματοποίησε η Ελεγκτική Υπηρεσία του Κράτους (COA) για να εξασφαλίσει ότι η συμφωνία είναι άμεμπτη.

Ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε το 2016 αφού η Τουρκική εταιρεία προσέφερε την χαμηλότερη τιμή με το ύψος της συνολικής παραγγελίας να φτάνει τα 19,85 εκατ.  Ευρώ.

Όμως η διαδικασία αν και ολοκληρώθηκε υπέρ της Aselsan Elektronik Sanayi Ve Ticaret, αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα, αφού μια Αμερικανική εταιρεία, η οποία συμμετείχε στην διαδικασία, υπέβαλε ένσταση λόγω του περιορισμού που ετέθη από την διαγωνιστική επιτροπή αναφορικά με την διάμετρο του φακού της διόπτρας.

Σύμφωνα με την νομοθεσία των ΗΠΑ, οι Αμερικανικές εταιρείες δεν μπορούν να εξάγουν σε τρίτες χώρες διόπτρες νυκτερινής όρασης με φακό που έχει διάμετρο μεγαλύτερο από 85 χιλιοστών, ενώ ο διαγωνισμός ανέφερε ότι τα συστήματα νυκτερινής όρασης που θα αγοράσει ο Στρατός των Φιλιππίνων θα πρέπει να έχουν φακό με διάμετρο 85 χιλιοστών, αποκλείοντας έτσι τις Αμερικανικές εταιρείες.

Από την άλλη πλευρά αξίζει να σημειωθεί ότι  ο ενισχυτές εικόνας που οι Τούρκοι χρησιμοποιούν στον εν λόγω διαγωνισμό είναι αμερικανικής κατασκευής της εταιρείας Harris Corp.

Πάντως το ζήτημα θα εξεταστεί από το την Ελεγκτική Υπηρεσία του Κράτους (COA) η οποία για αυτό το λόγο ζήτησε περισσότερες πληροφορίες από τις εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.