Αποτυχημένη αμερικανική επιχείρηση διάσωσης του Ιορδανού πιλότου που κρατεί η ISIS

Σε αποτυχία κατέληξε η απόπειρα των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων να απελευθερώσουν από τα χέρια της ISIS τον Ιορδανό πιλότο το αεροσκάφος του οποίου κατέπεσε στην περιοχή El Raqqa πριν από μερικές ημέρες. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από ανταρτικές ομάδες στη Συρία, οι Αμερικανοί προσπάθησαν να απελευθερώσουν τον Ιορδανό πιλότο που συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα από άνδρες της ISIS στη βόρεια Συρία σε έδαφος που ελέγχεται από την εξτρεμιστική οργάνωση.

Ο Ιορδανός πιλότος Muaz Yossef El Kasasba κρατείτο σε οικία στην πόλη El Raqqa όπου και συνελήφθη.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες ώρες μετά την σύλληψη του πιλότου οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοι τους ξεκίνησαν εκτεταμένους βομβαρδισμούς κατά στόχων της ISIS με στόχο τον αποπροσανατολισμό των ανταρτών της οργάνωσης από τον αντικειμενικό σκοπό των Αμερικανών που ήταν η ταχεία και μυστική αποστολή δύο ελικοπτέρων με άνδρες των ειδικών δυνάμεων στο σημείο όπου ο Muaz Yossef El Kasasba κρατείτο και η απελευθέρωση του.

Όπως αναφέρουν οι πηγές από τη Συρία τα ελικόπτερα προσέγγισαν την οικία όπου κρατείτο ο πιλότος αλλά βρέθηκαν κάτω υπό πυκνά πυρά με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν την προσπάθεια και να απομακρυνθούν.

Αν και η βασική αρχή της αμερικανικής Αεροπορίας είναι η διάσωση των πιλότων της και των συμμάχων της, η συγκεκριμένη αποτυχημένη απόπειρα ενδέχεται να περιπλέξει την όποια μελλοντική απόπειρα διάσωσης του Muaz Yossef El Kasasba αφού έχει ήδη χαθεί το στοιχείο του αιφνιδιασμού που η αμερικανική Αεροπορία φιλοδοξούσε να έχει.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.