Αποζημίωση 22.470 ευρώ θα λάβει ο Υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας για ένα δυσφημιστικό tweet

Ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Πίτερ Ντάτον κέρδισε μια αγωγή για δυσφήμηση που είχε καταθέσει εναντίον ενός ακτιβιστή υπέρ των προσφύγων, ο οποίος τον χαρακτήρισε «απολογητή βιαστών» στο Twitter.

Σήμερα ομοσπονδιακό δικαστήριο έκρινε υπέρ του Ντάτον, εκτιμώντας ότι η ανάρτηση του ακτιβιστή Σέιν Μπάζι «τον προσέβαλε βαθιά».

Ο δικαστής Ρίτσαρντ Γουάιτ ζήτησε να καταβληθεί στον Ντάτον αποζημίωση ύψος 35.000 αυστραλιανών δολαρίων (22.470 ευρώ), ένα ποσό μικρότερο από τη μέγιστη αποζημίωση που προβλέπει η αυστραλιανή νομοθεσία στις περιπτώσεις αυτές, καθώς έκρινε ότι δεν επηρεάστηκε η καθημερινότητα του Αυστραλού υπουργού από την ανάρτηση η οποία πλέον έχει σβηστεί. Εξάλλου απέρριψε το αίτημά του να απαγορευθεί στον Μπάζι να αναρτά tweets για το πρόσωπό του.

Στις 25 Φεβρουαρίου ο Μπάζι είχε γράψει στο Twitter: «Ο Πίτερ Ντάτον είναι απολογητής βιαστών». Στην ανάρτησή του περιλάμβανε έναν σύνδεσμο προς ένα άρθρο της βρετανικής εφημερίδας The Guardian του 2019 στο οποίο ο Ντάτον είχε δηλώσει ότι κάποιες γυναίκες πρόσφυγες «προσποιούνται» ότι είναι θύματα βιασμού και έχουν ανάγκη να μεταβούν στην Αυστραλία από τα κέντρα κράτησης όπου βρίσκονται στα γύρω νησιά προκειμένου να υποβληθούν σε άμβλωση.

Το tweet αναρτήθηκε την ημέρα που ο Ντάτον δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες για «το τι είπε αυτή και τι είπε αυτός» στην υπόθεση της Μπρίτανι Χίγκινς. Η Χίγκινς, που εργαζόταν για την τότε υπουργό Άμυνας Λίντα Ρέινολντς, κατήγγειλε ότι βιάστηκε από συνάδελφό της τον Μάρτιο του 2019 στο γραφείο στο κοινοβούλιο της υπουργού.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom