Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Τσεχίας: Ρωσία και ΝΑΤΟ δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά σε μια στρατιωτική σύγκρουση όσο σήμερα

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Τσεχικού Στρατού, Karel Rzeka(Κάρελ Ρζέκα), δήλωσε ότι τις τελευταίες δεκαετίες, η Ρωσία και το ΝΑΤΟ δεν ήταν πιο κοντά σε μια πραγματική σύγκρουση, συμβατική και πυρηνική, από ό,τι σήμερα μιλώντας σε Διάσκεψη με θέμα «Η ρωσική ισχύς και επιρροή κατά της (κεντρικής) Ευρώπης και η αντίδρασή μας».

Η περίοδος προειδοποίησης πριν από μια πιθανή σύγκρουση στο ευρωπαϊκό πεδίο μάχης μπορεί να είναι σχετικά σύντομη, είπε ο Ρζέκα. Χαρακτήρισε πλεονέκτημα ότι το ΝΑΤΟ έχει πλέον έναν σαφώς καθορισμένο αντίπαλο στην Ευρώπη.

«Ένα άλλο πράγμα που έχει αλλάξει για μένα ως στρατιώτη είναι ότι έχω έναν σαφώς καθορισμένο αντίπαλο εδώ στην Ευρώπη», σημείωσε ενώ συμπλήρωσε, «ντρεπόμασταν να αποκαλέσουμε τη Ρωσία απειλή, αντίπαλο ή κάτι παρόμοιο».

«Πρέπει να πούμε ότι εγώ, ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, γνωρίζω απολύτως ξεκάθαρα ότι αν πρόκειται να πολεμήσω με κάποιον εδώ στο ευρωπαϊκό πεδίο μάχης, πιθανότατα, είναι η Ρωσία», ανέφερε.

Αδύνατο να ελπίζουμε σε ένα γρήγορο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία.

«Οτιδήποτε μπορεί να συμβεί, αλλά δεν το βλέπω», παρατήρησε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σύγκρουση δεν θα έχει καλά αποτελέσματα τονίζοντας, «τώρα μιλάμε για το πόσο κακή -λίγο πολύ- θα είναι η λύση».

Επιπλέον, τόνισε επίσης ότι η Τσεχία πρέπει να είναι πλήρης σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

«Εμείς, ως στρατός της Τσεχικής Δημοκρατίας, υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας και θα υπερασπιστούμε πάντα τους εαυτούς μας στο πλαίσιο της Συμμαχίας. Πρέπει να είμαστε πραγματικός σύμμαχος», δήλωσε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τσεχικής Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, επέστησε την προσοχή, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη για σταθερό αμυντικό προϋπολογισμό.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε γιατί έχουμε στρατό και ένοπλες δυνάμεις. Ο στρατός πρέπει να πολεμήσει, πρέπει να προετοιμαστεί για πόλεμο και σε αυτόν τον ρόλο είναι αναντικατάστατος», κατέληξε.

ViaDiplomacy Newsroom