Αρχηγός Τσετσένων μαχητών: Η Μαριούπολη είναι δική μας!

Το διοικητικό κτίριο του εργοστασίου Azovstal στη Μαριούπολη και το παρακείμενο έδαφος βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε ο επικεφαλής της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ στο κανάλι του στο Telegram την Πέμπτη.

«Η Μαριούπολη είναι δική μας!… Η πόλη καταλήφθηκε οριστικά και ολοκληρωτικά… Το στρατηγικά σημαντικό διοικητικό κτίριο του εργοστασίου Azovstal έχει τεθεί υπό έλεγχο και όλη η παρακείμενη περιοχή έχει εκκαθαριστεί», σημείωσε ο Καντίροφ, προσθέτοντας ότι ό,τι λίγο έχει απομείνει από Ουκρανία οι εθνικιστές «έχουν αποκλειστεί κάτω από ένα παχύ στρώμα σκυροδέματος και χάλυβα μέσα στο εργοστάσιο».

Σύμφωνα με τον Καντίροφ, όταν η άμυνα της πόλης παραβιάστηκε, «το αποτέλεσμα ήταν αναπόφευκτο», ακόμη και παρά τις επιπλοκές που είχαν οι ρωσικές δυνάμεις επειδή οι εθνικιστές χρησιμοποίησαν πολίτες ως ομήρους και επέλεξαν θέσεις βολής κοντά ή μέσα σε κτίρια κατοικιών.

«Εξαιτίας αυτού, οι αποστολές εξάλειψης ήταν δύο φορές πιο δύσκολες. Δεν θα μπορούσαν να επιτραπούν απώλειες αμάχων, αλλά [έπρεπε] να εξαλειφθεί μια απειλή. Επινοήθηκαν μέτρα αντίδρασης και εφαρμόστηκαν αργότερα στο συντομότερο χρονικό διάστημα», είπε ο Καντίροφ.

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ανέφερε στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ απελευθέρωσαν την πόλη Μαριούπολη. Σύμφωνα με τον Σόιγκου, οι υπόλοιποι εθνικιστές κρύφτηκαν στη βιομηχανική περιοχή Azovstal.

(πηγή: © Yelena Afonina/TASS)

ViaDiplomacy Newsroom