Άρματα μάχης Τ-90, πυροβολικό, ΤΟΜΠ και 3000 άνδρες έχουν αναπτύξει στη Συρία οι Ρώσοι

Περισσότερες πληροφορίες για την στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας γίνονται καθημερινά γνωστές από δημοσιογράφους που εργάζονται στη Συρία αλλά και από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες που παρακολουθούν στενά τα βήματα των Ρώσων στην Μέση Ανατολή.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τον Σύρο δημοσιογράφο Mehmet Serim συνολικά 3.000 Ρώσοι στρατιωτικοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην περιοχή της Λατάκειας, ενώ οι εργασίες για την αναβάθμιση των υποδομών του αεροδρομίου Bassel al-Assad νότια της πόλης συνεχίζονται αδιάκοπα ημέρα και νύκτα.

Οι εργασίες ξεκίνησαν στις αρχές Αυγούστου και υπολογίζεται ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί.

Μάλιστα για την προστασία του αεροδρομίου οι Ρώσοι έχουν αναπτύξει περιμετρικά του χώρου 7 άρματα μάχης T-90, 15 πυροβόλα και 35 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Εκτός από την αεροπορική βάση οι Ρώσοι έχουν εγκαταστήσει ένα σύστημα radar έξω από το λιμάνι της Tartus όπου διατηρούν ναυτική βάση.

Επιπλέον πρόσφατες αεροφωτογραφίες επιβεβαιώνουν ότι οι Ρώσοι έχουν δημιουργήσει γραμμή άμυνας καθώς και σταθμούς επικοινωνιών στα υψώματα των λόφων που βρίσκονται δυτικά της κοιλάδας Ghab από την οποία περνά ο αυτοκινητόδρομος Μ4 η οποία πρόσφατα καταλήφθηκε από  την Jaysh al-Islam παρακλάδι της Al Qaida.

Παράλληλα συνεχίζεται ο ανεφοδιασμός των Συριακών στρατιωτικών δυνάμεων με υλικό από τη Ρωσία, αφού το Ιράκ αρνήθηκε να κλείσει τον εναέριο χώρου στα ρωσικά An-124 και Il-76 τα οποία ξεκινάνε από μια νέα βάση στην νότιο Ρωσία κοντά στο Taganrog και μέσω της Κασπίας, του Ιράν και του Ιράκ καταλήγουν στην Λατάκεια στη Δαμασκό και στην Χόμς.

Συνολικά 24 ρωσικά μεταγωγικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν από τις αρχές του μήνα στο αεροδρόμιο της Λατάκειας, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν εγκατασταθεί στο παλαιό αγροτικό αεροδρόμιο Al Hamidiyah νότια της Tartus το οποίο προσφέρεται για χρήση από μικρά ψεκαστικά αεροσκάφη.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.