Αρμενία: Η αντιπολίτευση με την βοήθεια της Μόσχας θα προσπαθήσουν να ανατρέψουν τον Πασινιάν – Ο λόγος η Συμφωνία Ειρήνης με το Αζερμπαϊτζάν

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Αρμενίας έχουν δεσμευτεί να διοργανώσουν συντονισμένες διαδηλώσεις σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν τον πρωθυπουργό Νικόλ Πασινιάν και έτσι να αποτρέψουν αυτό που θεωρούν ως απαράδεκτες παραχωρήσεις προς το Αζερμπαϊτζάν που σχεδίασε ο ίδιος.

Ο Αρτούρ Βανετσιάν, ο οποίος ηγείται ενός από αυτά τα κόμματα, ξεκίνησε μια αδιάκοπη καθιστική διαμαρτυρία στην Πλατεία Ελευθερίας του Ερεβάν το βράδυ της Κυριακής. 

«Το καθεστώς του Νικόλ Πασινιάν ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το Αρτσάχ (Καραμπάχ)», είπε ο Βανετσιάν προς τους υποστηρικτές του. «Έχουν αρχίσει να διαδίδουν την ιδέα ότι το Αρτσάχ μπορεί να είναι μέρος του Αζερμπαϊτζάν. Εκτός κι αν γίνει εξέγερση στην Αρμενία, εκτός κι αν προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε το καθεστώς του Νικόλ Πασινιάν, αυτή η διαδικασία σίγουρα θα λάβει χώρα».

Ο Πασινιάν είπε την περασμένη Τετάρτη ότι η διεθνής κοινότητα πιέζει την Αρμενία να «κατεβάσει λίγο τον πήχη στο ζήτημα του καθεστώτος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ» και να αναγνωρίσει την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν. Σηματοδότησε την πρόθεση του Ερεβάν να κάνει τέτοιες παραχωρήσεις στο Μπακού, τροφοδοτώντας περισσότερες αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης ότι συμφώνησε στον έλεγχο του Καραμπάχ από το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Βανετσιάν, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της Αρμενίας από το 2018-2019, δεσμεύτηκε να παρουσιάσει ένα πιο λεπτομερές σχέδιο δράσης αργά τη Δευτέρα.

«Ο στόχος είναι ξεκάθαρος: έτσι ώστε οι άνθρωποι να συγκεντρωθούν εδώ σε μεγάλους αριθμούς για να πάρουν την κατάσταση υπό έλεγχο», δήλωσε ο Σος Χακόμπιαν, εκπρόσωπος του κόμματός του για την Πατρίδα. «Καμία πολιτική δύναμη, κανένα άτομο δεν μπορεί να λύσει μόνος του πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας».

Η Πατρίδα αποτελεί, μαζί με το πρώην κυβερνών Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (HHK), το μπλοκ Pativ Unem, μία από τις δύο δυνάμεις της αντιπολίτευσης που εκπροσωπούνται στο αρμενικό κοινοβούλιο. Το HHK δεν συμμετείχε αμέσως στην καθιστική διαμαρτυρία του Βανετσιάν.

Οι ηγέτες του άλλου μπλοκ της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, του Hayastan, εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη διαμαρτυρία όταν επισκέφθηκαν τον Βανετσιάν στην πλατεία την Κυριακή και τη Δευτέρα. Ένας από αυτούς, ο Aghvan Vartanian, μίλησε για μια «πολυπολική» αντιπολίτευση για αλλαγή καθεστώτος. Είπε ότι η Hayastan θα αποκαλύψει σύντομα το δικό της σχέδιο δράσης.

«Αυτή είναι μόνο η αρχή», είπε ο Βαρτάνιαν στους δημοσιογράφους. «Κάθε μέρα θα είστε μάρτυρες τέτοιων ενεργειών σε όλη τη χώρα. Είμαι σίγουρος ότι θα συντονιστούν και τελικά θα εξελιχθούν σε ένα ισχυρό κίνημα».

ViaDiplomacy Newsroom