Αυτά τα προβλήματα βλέπει ο Καλίν σε σχέση με τις ΗΠΑ: S-400, F-35, Κυρώσεις (CAATSA), FETO και YPG

«Οι ΗΠΑ πρέπει να τερματίσουν την υποστήριξή τους στοN PYD / YPG. Πρέπει να πει σταματήσει τις δραστηριότητες της οργάνωσης FETO εκεί », δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο TRT Haber, το κρατικό κανάλι ειδήσεων της Τουρκίας.

Σημειώνοντας ότι η διοίκηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήρθε με πολλές νέες υποσχέσεις και έκανε δηλώσεις ότι θα κάνουν νέα βήματα μετά την εποχή του Ντόναλντ Τραμπ, ο Καλίν υπενθύμισε ένα τηλεφώνημα με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σούλιβαν την περασμένη εβδομάδα ως την πρώτη επαφή με την νέα διοίκηση

«Στην πραγματικότητα χειριστήκαμε όλα τα ζητήματα λεπτομερώς εκεί. Ήταν λοιπόν ένα τηλεφώνημα που διήρκεσε περίπου μία ώρα », είπε ο Καλίν. «Συζητήσαμε λεπτομερώς τόσο τα αμφιλεγόμενα ζητήματα όσο και τα θέματα με τα οποία μπορούμε να δράσουμε από κοινού». συμπλήρωσε

Τρία κύρια αμφιλεγόμενα ζητήματα στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ.

«Το ζήτημα S-400 και η εφαρμογή των κυρώσεων CAATSA σε σχέση με αυτό, και η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35. Δεύτερον, η υποστήριξη των ΗΠΑ στο PYD / YPG από την εποχή του Ομπάμα. Τρίτον, η δομή του FETO συνεχίζει τις δραστηριότητές της εναντίον της Τουρκίας ελεύθερα στις ΗΠΑ ».

Σύμφωνα με τον Kalin, αυτά είναι τα τρία θεμελιώδη ζητήματα με τις αμερικανικές διοικήσεις που έχουν τεταμένες σχέσεις.

«Ξεκίνησε υπό την περίοδο του Ομπάμα και συνεχίστηκε ουσιαστικά υπό τον Τραμπ» σημείωσε

«Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε για το PYD στη Συρία, αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι έχουμε πολλούς κοινούς λόγους σχετικά με το μέλλον του καθεστώτος του Μπασάρ αλ- Άσαντ», είπε.

Ο Καλίν σημείωσε άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως στο Ιράκ, τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή, τον αγώνα ενάντια στην Daesh / ISIS, την Ανατολική Μεσόγειο καθώς και στη Λιβύη.

Το YPG και η πολιτική του πτέρυγα, το PYD, είναι οι συριακοί τομείς του PKK, μιας τρομοκρατικής ομάδας που αναγνωρίζουν ως τέτοια οι ΗΠΑ και Τουρκία

Όταν ρωτήθηκε για πιθανή συνομιλία μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν, ο Καλίν είπε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών πιθανότατα θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες.

«Μετά από αυτό, επιτρέψτε μου να πω ότι τις επόμενες εβδομάδες, δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία αυτή τη στιγμή, ο πρόεδρος μας μπορεί να έχει συνάντηση με τον Μπάιντεν», πρόσθεσε.

ViaDiplomacy Newsroom