Αζερμπαϊτζάν και Σαουδική Αραβία γιόρτασαν την τοποθέτηση του Θεμελίου Λίθου για μεγάλο έργο αιολικής ενέργειας

Το υπουργείο Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν και η σαουδαραβική εταιρεία ACWA Power γιόρτασαν την τοποθέτηση του θεμελίου λίθου για ένα έργο αιολικής ενέργειας στη χώρα την Πέμπτη. Η μονάδα θα έχει χωρητικότητα 240 μεγαβάτ (MW) και έχει επενδυτική αξία 1,125 δισεκατομμύρια SR (300 εκατομμύρια δολάρια).

Η τοποθέτηση του θεμελίου λίθου έγινε μετά την υπογραφή συμφωνιών για την αγορά ενέργειας, την επένδυση σε αυτό και τη μεταφορά του σύμφωνα με ένα μοντέλο ανεξάρτητου έργου παραγωγής ενέργειας.

Ο υπουργός Ενέργειας του Βασιλείου Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ παρευρέθηκαν στην τελετή για τον εορτασμό του έργου, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Το έργο είναι το πρώτο και μεγαλύτερο του είδους του με ξένες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα στο Αζερμπαϊτζάν μέχρι σήμερα και θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της χώρας για παραγωγή 30 τοις εκατό της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2023, το έργο θα παρέχει περίπου το 3,7 τοις εκατό της συνολικής χωρητικότητας του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στο Αζερμπαϊτζάν τροφοδοτώντας 300.000 οικιστικές μονάδες με ηλεκτρική ενέργεια και μειώνοντας 400.000 τόνους εκπομπών άνθρακα ετησίως.

Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ τόνισε ότι το έργο αντικατοπτρίζει τη συνεργασία μεταξύ του Βασιλείου και του Αζερμπαϊτζάν σε διάφορους τομείς, ο κύριος των οποίων είναι ο ενεργειακός τομέας.

Είπε ότι εκτός από το ότι οι δύο χώρες μοιράζονται διπλωματικούς δεσμούς και οικονομικές σχέσεις, η συνεργασία μεταξύ τους έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια με την ένταξη του Αζερμπαϊτζάν στην ομάδα συμφωνίας OPEC+.

Ο υπουργός είπε ότι αυτό επιβεβαιώνει το βάθος της σχέσης και της κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών, ειδικά υπό το φως της πανδημίας COVID-19 κατά την οποία το Αζερμπαϊτζάν στάθηκε δίπλα-δίπλα με άλλους συμμετέχοντες στη συμφωνία, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της σταθερότητας και της σταθερότητας και ισορροπία των παγκόσμιων αγορών πετρελαίου κατά τη διάρκεια της κρίσης.

ViaDiplomacy Newsroom