Αζερμπαϊτζάν και Σερβία «οικοδεσπότες» της 60ης Συνόδου του Κινήματος των Αδεσμεύτων

Μια διήμερη σύνοδος κορυφής άνοιξε στο Βελιγράδι τη Δευτέρα για να σηματοδοτήσει την 60η επέτειο της πρώτης διάσκεψης του Κινήματος των Αδεσμεύτων, που δημιουργήθηκε για να δημιουργήσει ένα τρίτο παγκόσμιο μπλοκ απέναντι στον Ψυχρό Πόλεμο Ανατολής-Δύσης. Αντιπροσωπείες από περισσότερες από 105 χώρες και εννέα διεθνείς οργανισμούς συμμετέχουν στη συγκέντρωση, η οποία φιλοξενείται από τη Σερβία.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilλχαμ Αλίεφ, πρόεδρος της συνόδου κορυφής μέσω βίντεο, χρησιμοποίησε την εισαγωγική του ομιλία, μεταξύ άλλων, για να μιλήσει για την παγκόσμια ανταπόκριση στην πανδημία του COVID και να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο ορισμένες πλούσιες χώρες συσσωρεύουν εμβόλια, αποκαλώντας τον «εθνικισμό εμβολίων» ”.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας Ρέτνο Μαρσούντι δήλωσε ότι οι προκλήσεις που αντιμετώπισε ο κόσμος κατά την ίδρυση του Κινήματος των Αδεσμεύτων παρέμειναν και μάλιστα πολλαπλασιάστηκαν.

Ο Μαρσούντι είπε ότι μία από τις αρχές του Κινήματος ήταν η ισότητα μεταξύ όλων των κρατών και των εθνών και, όπως και ο Αλίεφ, είπε ότι η πρόσβαση στα εμβόλια για τον κορονοϊό πρέπει να είναι πιο ίση. “Όλοι πρέπει να συνεργαστούμε όταν πρόκειται για πανδημία και κλιματική αλλαγή”, δήλωσε ο Marsudi.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σημείωσε μέσω ενός τηλεοπτικού μηνύματος ότι η συγκέντρωση στο Βελιγράδι πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο εξαιρετικών παγκόσμιων προκλήσεων και είπε ότι το Κίνημα των Αδεσμεύτων εξακολουθεί να έχει έναν σημαντικό ρόλο στον κόσμο.

Ο Γκουτέρες επέμεινε ότι «προσπαθούσε εδώ και πολύ καιρό να προωθήσει το παγκόσμιο σχέδιο εμβολιασμού» και πρόσθεσε ότι ο θάνατος ενός τεράστιου αριθμού ανθρώπων από τον COVID οφείλεται κυρίως στην άνιση διανομή των εμβολίων.

Υπενθύμισε επίσης άλλα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου, κυρίως κλιματική αλλαγή, ρύπανση και απώλεια θέσεων εργασίας.

Ο Μιλοράντ Ντόντικ, Σέρβος μέλος της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας, που παρευρέθηκε επίσης στη σύνοδο, κατηγόρησε τη Δύση ότι επέβαλε μη ρεαλιστικές λύσεις στη Βοσνία και ότι έφερε τη Βοσνία -Ερζεγοβίνη κοντά στην αποσύνθεση.

«Η Βοσνία -Ερζεγοβίνη βρίσκεται είναι προτεκτοράτο των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιαπωνίας, του Καναδά και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών, ενωμένες προκειμένου να επιβάλουν τις λύσεις τους στους πολίτες της Β -Ε. Η παρέμβασή τους στις εσωτερικές υποθέσεις στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και την περιοχή, διπλά πρότυπα που εφαρμόστηκαν στη δεκαετία του 1990 και ακόμη και σήμερα, αυτά έφεραν τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη στα πρόθυρα της διάλυσης », υποστήριξε ο Ντόντικ …

Το Κίνημα των Αδεσμεύτων πραγματοποίησε το πρώτο του συνέδριο το 1961 στο Βελιγράδι στην εποχή του αποαποικισμού πολλών αφρικανικών και ασιατικών χωρών υπό την ηγεσία του Γιουγκοσλάβου προέδρου Josip Tito, του προέδρου Abdel Nasser της Αιγύπτου, του πρωθυπουργού Jawharlal Nehru της Ινδίας και άλλων.

Βοήθησε τον Τίτο να γίνει πολιτικός που έγινε σεβαστός σε όλο τον κόσμο και το κίνημα ορίστηκε ως ένα τρίτο μπλοκ, που δημιουργήθηκε παράλληλα με τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια του oldυχρού Πολέμου.

Ωστόσο, άρχισε να διαλύεται τη δεκαετία του 1970 και, μετά το θάνατο του Τίτο το 1980, και την κατάρρευση του κομμουνισμού, έχασε το μεγαλύτερο μέρος της συνάφειας και της επιρροής του.

(πηγή: balkaninsight.com)

ViaDiplomacy Newsroom