BGM-71 TOW Vs T-90A – Η πρώτη αναμέτρηση του αμερικανικού πυραύλου με το ρωσικό άρμα μάχης στη Συρία (Video)

Όπως ήταν αναμενόμενο ο πόλεμος στη Συρία αποτελεί το πλέον πρόσφορο έδαφος για την συγκριτική μελέτη της απόδοσης αμερικανικών και ρωσικών οπλικών συστημάτων που χρησιμοποιούνται από τις ανταρτικές και τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Πιο αναλυτικά σε βίντεο που ανήρτησε ο “Ελεύθερος Συριακός Στρατός” φαίνονται αντάρτες να εκτοξεύουν έναν αμερικανικό πύραυλο BGM-71 TOW κατά ενός ρωσικής κατασκευής άρματος μάχης T-90A .

Το ρωσικό άρμα βρίσκεται πλησίον κτίσματος σε στατική θέση με την θύρα του πυροβολητή να είναι ανοικτή.

Το ρωσικό άρμα φαίνεται ότι επλήγη από τον πύραυλο στην δεξιά πλευρά του πύργου χωρίς όμως να ακολουθεί έκρηξη στον πύργο ή ανάφλεξη των πυρομαχικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ρώσοι έχουν παραδώσει στον Συριακό Στρατό αριθμό από τα T-90Α που αναπτύχθηκαν στη Συρία μαζί με την εκστρατευτική δύναμη.

Αυτό που προκαλεί πολλά ερωτηματικά είναι η αδράνεια του συστήματος αυτοάμυνας του άρματος Shtora-1 EOCMDAS της εταιρείας Elektromashina αφού δεν φαίνεται κάποια αντίδραση από το άρμα μετά την εκτόξευση του πυραύλου.

Το σύστημα Shtora-1 αποτελείται από δύο ηλεκτρο-οπτικούς παρεμβολείς τύπου OTShU-1-7 τοποθετημένους στο εμπρόσθιο τόξο του πύργου, τέσσερις αισθητήρες ακτινοβολίας laser TShU-1-11, τον κεντρικό επεξεργαστή και 12 εκτοξευτές καπνογόνων των 81 χλστ.

Η λειτουργία του συστήματος είναι αυτόματη και στη συγκεκριμένη περίπτωση η αδράνεια του υποκρύπτει το ενδεχόμενο το σύστημα να ήταν εκτός λειτουργιάς για άγνωστο λόγο. Αρκετά άρματα μάχης T-90A εστάλησαν στην Λαττάκεια της Συρίας το περασμένο Φθινόπωρο με τα δεκάδες αποβατικά πλοία του Ρωσικού Ναυτικού τα οποία δημιούργησαν μια σταθερή αλυσίδα ανεφοδιασμού του Ρωσικού εκστρατευτικού Σώματος στη Συρία.

Τα πρώτα άρματα αυτού του τύπου έκαναν την εμφάνιση τους το Νοέμβριο του 2015 στο μέτωπο κοντά στο Χαλέπι ενώ πρόσφατα εντοπίστηκαν στην επίθεση που έχει ξεκινήσει ο Συριακός Στρατός από τα μέσα Φεβρουαρίου κατά της πόλης Tabqa.

Από την άλλη πλευρά οι αμερικανικοί πύραυλοι TOW παραδόθηκαν από δυτικές και αραβικές χώρες στους αντάρτες το 2014 και έκτοτε έχουν προκαλέσει πολλές απώλειες στις τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες μονάδες του Συριακού Στρατού γεγονός που οδήγησε τις κυβερνητικές δυνάμεις στην εγκατάσταση συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης σε αρκετά άρματα μάχης.

Σύμφωνα με τους αντάρτες το συγκεκριμένο περιστατικό με το T-90A έλαβε χώρα στα βορειοδυτικά του Χαλεπίου στο προάστιο Sheikh Aqil.

Από το βίντεο προκύπτει ότι η θωράκιση του άρματος δεν διατρήθηκε, ενώ όπως φαίνεται ένα μέλος του πληρώματος κατάφερε να εξέλθει από αυτό. Μετά το πλήγμα του υπέστη το άρμα από τον πύραυλο BGM-71 TOW δεν ακολούθησε έκρηξη ή ανάφλεξη του άρματος γεγονός που επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε διάτρηση.

Εκτός από το σύστημα Shtora-1 EOCMDAS το T-90A είναι εξοπλισμένο με σύνθετη θωράκιση στον πύργο καθώς και με πλάκες εκρηκτικής θωράκιση αντίδρασης τύπου Kontakt-5 (ERA) τοποθετημένες σε αμβλεία θέση.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα εξελιγμένο ρωσικό άρμα μάχης βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα παλαιάς τεχνολογίας αμερικανικό αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα και αναμφίβολα τα αποτελέσματα αυτής της αναμέτρησης είναι περιζήτητα από όλους τους κατασκευαστές αρμάτων μάχης θωρακίσεων και αντιαρματικών πυραύλων του κόσμου.

Εκτιμάται ότι τις επόμενες ημέρες θα διαρρεύσει στο διαδίκτυο κάποια φωτογραφία από το χτυπημένο άρμα επιτρέποντας μια καλύτερη και πιο ασφαλή άντληση συμπερασμάτων για την αποτελεσματικότητα της ρωσικής θωράκισης.

https://www.youtube.com/watch?v=fYOJSz1WOEg

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.