Χαμάς: Είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις για ανακωχή, πετύχαμε τους στόχους μας

Με τις φρικαλεότητες να συνεχίζονται σε βάρος των Ισραηλινών, η Χαμάς υποστηρίζει τώρα ότι είναι ανοιχτή σε συζητήσεις περί εκεχειρίας. 

Εκπρόσωπος της οργάνωσης φέρεται να δήλωσε ειδικότερα: «Η Χαμάς είναι ανοιχτή να συζητήσει τα περί ανακωχής με το Ισραήλ». 

Ο Μούσα Αμπού Μαρζούκ είπε στο δίκτυο Al Jazeera ότι η Χαμάς «πέτυχε τους στόχους της».

Στην ερώτηση εάν η ισλαμιστική οργάνωση προτίθεται να συζητήσει για πιθανή εκεχειρία, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι είναι ανοιχτοί σε «κάτι τέτοιο» όπως και σε «πολιτικούς διαλόγους».

Η τελευταία δήλωση από την πλευρά της Χαμάς προκαλεί, αν μη τι άλλο, εντύπωση εάν σκεφτεί κανείς ότι λίγο νωρίτερα εξαπέλυσαν σφοδρές απειλές κατά των Ισραηλινών. 

H ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, απείλησε ειδικότερα ότι από εδώ και στο εξής θα εκτελεί αιχμάλωτους Ισραηλινούς πολίτες σε απάντηση για τυχόν νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε κατοικίες στη Γάζα χωρίς προειδοποίηση.

Ο εκπρόσωπός της, Αμπού Ομπάιντα, δήλωσε ότι ενεργούν σύμφωνα με τις ισλαμικές οδηγίες, κρατώντας τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους ασφαλείς και υγιείς, όπως μεταδίδει το Reuters. Παράλληλα, επέρριψε την ευθύνη για τις πιθανές εκτελέσεις στο Ισραήλ, «επειδή εντείνει τους βομβαρδισμούς και σκοτώνει αμάχους μέσα στα σπίτια τους με αεροπορικά πλήγματα, χωρίς καμία προειδοποίηση».

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, το δικό του μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, θέλοντας να δείξει ότι η απάντηση του Τελ Αβίβ έναντι της Χαμάς θα είναι σκληρή.

Δημοσιοποιώντας βίντεο από τις αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας, ο Νετανιάχου έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ: «Ξεκινήσαμε. Το Ισραήλ θα κερδίσει».

Παράλληλα, οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν νωρίτερα ότι «μεταξύ Σαββάτου και Δευτέρας το πρωί, πάνω από 1.200 στόχοι χτυπήθηκαν από ισραηλινά αεροσκάφη σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων χώρων αποθήκευσης και κατασκευής όπλων, κέντρων διοίκησης και ελέγχου, εκτοξευτών πυραύλων και άλλων».

Τουλάχιστον 900 άνθρωποι στο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς, σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν αιχμαλωτιστεί από τη Χαμάς, όπως δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.

ViaDiplomacy Newsroom