Χιούγκο Ντίξον (Reuters): «Κόβει την ανάσα η ανικανότητα του Αλέξη Τσίπρα»

Ο Αλέξης Τσίπρας υποχώρησε, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό, εκτιμά ο αρθρογράφος του Reuters Χιούγκο Ντίξον.
Ενέδωσε τόσο αργά, που το πρόγραμμα πλέον δεν είναι διαθέσιμο, καθώς οι πιστωτές δεν εμπιστεύονται τον Τσίπρα να εφαρμόσει ό,τι υπογράφει και πιθανότατα δεν θα βιαστούν να προχωρήσουν σε συμφωνία.

Πλέον, ο Αλέξης Τσίπρας αντιμετωπίζει την εξής τριπλή επιλογή, λέει ο Ντίξον: Είτε να ακυρώσει το δημοψήφισμα (χωρίς όμως να έχει συμφωνία) είτε να ξεκινήσει εκστρατεία υπέρ του «ναι» (και πάλι χωρίς συμφωνία, είτε να παραμείνει στο «όχι».

Από εκεί και πέρα, ο Ντίξον εκτιμά ότι οι πιστωτές θα πρέπει θεωρούν δεδομένο ότι όλοι οι αριθμοί της ελληνικής οικονομίας έχουν επιδεινωθεί, μετά το κλείσιμο των τραπεζών, άρα να ζητήσουν νέες περικοπές. Οι πιστωτές επίσης είναι πολύ πιθανόν να διαφωνήσουν σε κάποιες από τις εξαιρέσεις που ζητά ο Τσίπρας, όπως για παράδειγμα στο 30% της έκπτωσης επί του ΦΠΑ των νησιών.

Ο Χιούγκο Ντίξον προβλέπει επίσης ότι οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν για κάποιο ακόμα διάστημα, και «δεδομένων όλων αυτών, δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι ο Τσίπρας θα φτάσει ποτέ σε συμφωνία με τους πιστωτές. Πιθανότατα θα εκδιωχθεί, αφήνοντας τη δουλειά αυτή σε όποιον τον διαδεχθεί».

Σχολίασε δε πως η ανικανότητα και η έλλειψη ορθής κρίσης από τον Αλέξη Τσίπρα «κόβουν την ανάσα».

ViaDiplomacy Newsroom