Χώρες προέλευσης και αριθμός των Ευρωπαίων Τζιχαντιστών στη Συρία

Οι ευρωπαίοι Τζιχαντιστές που πολεμάνε στο πλευρό των ισλαμιστών εξτρεμιστών σε Ιράκ και Συρία και κυρίως όσοι ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Συρία  (ISIS) αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια όλη της Ευρώπης. Οσοι από αυτούς επιστρέφουν στις χώρες τους σχεδιάζουν επιθέσεις στο όνομα του ισλαμικού φονταμενταλισμού με στόχο τρομοκρατικά χτυπήματα μεγάλης ισχύος

Οι νεαροί ισλαμιστές εξτρεμιστές που σκοτώθηκαν στην πόλη Βερβιέ του Βελγίου μετά από επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και πάνω από όλα η σφαγή στην γαλλική εφημερίδα Charlie Hebdo του Παρισιού έχουν προκαλέσει ανησυχία στις αστυνομικές αρχές και τις υπηρεσίες πληροφοριών των κρατών – μελών της ΕΕ.

Οι αρχές επιβολής νόμου σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες έχουν προβεί σε συλλήψεις φερόμενων υπόπτων. Οι βελγικές αρχές ανακοίνωσαν ότι σε επιχειρήσεις που έγιναν σε όλη τη χώρα συνελήφθησαν 13 άτομα, ενώ κατασχέθηκαν καλάσνικοφ, εκρηκτικά και πυρομαχικά. Στη Γερμανία εκατοντάδες αστυνομικοί έκαναν έρευνες σε δεκάδες σπίτια στο Βερολίνο και πολλές προσαγωγές. Συνελήφθησαν τουλάχιστον δύο Τούρκοι, ύποπτοι για συμμετοχή σε πυρήνα τζιχαντιστών που έχει στις τάξεις του και Τσετσένους. Οι γερμανικές αρχές δήλωσαν ότι ο συγκεκριμένος πυρήνας ετοίμαζε μεγάλη επίθεση. Στη Γαλλία συνελήφθησαν τουλάχιστον 12 άτομα από το περιβάλλον των τριών τζιχαντιστών που αιματοκύλισαν το Παρίσι.

Η ανάλυση με τίτλο «Foreign Fighters » του The Soufan Group – Ιούνιος 2014 – παρουσιάζει τον αριθμό και τις χώρες  των ξένων  ισλαμιστών  εξτρεμιστών  που πολεμούν στον εμφύλιο της Συρίας με βάση επισημα στοιχεία απο κρατικούς φορείς και υπηρεσίες πληροφοριών.

                        Χώρα                           Αριθμός                           Προέλευση Στοιχείων

Syria1

Syria2

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.