Χωρίς δορυφόρους έγκαιρης προειδοποίησης κατά πυραυλικών απειλών μέχρι το 2020 η Ρωσία

Ένα σημαντικό κενό στην άμυνα της Ρωσίας από πυραυλικές απειλές πρόκειται να καλυφτεί μέχρι το 2020 σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας Dmitry Rogozin.

Πιο αναλυτικά από το Φθινόπωρο του 2014 η Ρωσική Ομοσπονδία δεν διαθέτει δορυφόρο έγκαιρης προειδοποίησης από πυραυλική επίθεση αφού οι τελευταίοι δύο αυτής της κατηγορίας ο Cosmos-2422 και ο Cosmos-2446 έπαυσαν να λειτουργούν το Φθινόπωρο του 2014, ενώ ένας τρίτος ο Cosmos-2479 είχε παύσει να λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2014.

Η απουσία αυτών των δορυφόρων αφήνει ένα σημαντικό κενό στην άμυνα της Ρωσίας από επιθέσεις με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και για το λόγο αυτή η κατασκευή και εκτόξευση των δορυφόρων που αντικαταστήσουν τους Cosmos-2422, Cosmos-2446 και Cosmos-2479 αποτελεί προτεραιότητα για την ρωσική πολιτική ηγεσία.

Τα κέντρα ελέγχου του ρωσικού δικτύου έγκαιρης προειδοποίησης βαλλιστικών πυραύλων βρίσκονται στο Serpukhov-15 κοντά στην πόλη Kurilovo, στην περιοχή Kaluga βορειοανατολικά της Μόσχας και κοντά στην πόλη Komsomolsk-on-Amur στην Ρωσική Άπω Ανατολή.

Μετά την συλλογή των πληροφοριών τα δύο αυτά περιφερειακά κέντρα μεταδίδουν τις πληροφορίες στο Κέντρο Διοίκησης που βρίσκεται στην πόλη Solnechnogorsk 65 χλμ βορειοδυτικά από την Μόσχα.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.