Χωρίς πυρομαχικά ο Γερμανικός Στρατός

Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται οι Γερμανικές Ένοπλες, αφού μετά τα δημοσιεύματα για τις χαμηλές διαθεσιμότητες των μέσων που διαθέτουν, τώρα ένα νέο δημοσίευμα αναφέρει ότι τα διαθέσιμα αποθέματα πυρομαχικών αρκούν για μόλις δύο ημέρες επιχειρήσεων την στιγμή που ο κανονισμός του ΝΑΤΟ ορίζει αποθέματα για 30 ημέρες μαχών.

Πιο αναλυτικά όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters χρόνια εγκατάλειψης οδήγησαν τις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις σε μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση, η οποία για να ανατραπεί θα πρέπει το Γερμανικό κράτος να δαπανήσει 130 δις ευρώ τα απόμενα 15 χρόνια.

Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να διοχετευτούν σε προγράμματα εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων, την αγορά ανταλλακτικών κάτι που έπαψε να συμβαίνει το 2010 στο πλαίσιο της πολιτικής εξοικονόμησης δαπανών, την αγορά νέων οπλικών συστημάτων και την απόκτηση πυρομαχικών.

Οι παραπάνω ελλείψεις περιορίζουν τις ικανότητες των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων να επιχειρούν στο εξωτερικό με μεγάλες δυνάμεις, ενώ δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην ενίσχυση των συμμαχικών χωρών της ανατολικής Ευρώπης σε περίπτωση μιας κρίσης με τη Ρωσία.

Εαν η πληροφορία του πρακτορείου ειδήσεων είναι ακριβής τότε οι γερμανικές κυβερνήσεις των τελευταίων 6 ετών έχουν διαπράξει ένα τεράστιο λάθος υπονομεύοντας την ασφάλεια της χώρας αλλά και την θέση της Γερμανίας μέσα στο ΝΑΤΟ διότι η διατήρηση αποθεμάτων πυρομαχικών για 30 ημέρες αποτελεί Συμμαχική υποχρέωση.

Η ύπαρξη αποθεμάτων πυρομαχικών μόνο για δύο ημέρες αποτελεί πραγματικά τοκατώτερο σημείο στο οποίο θα μπορούσαν να βρεθούν οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις καθιστώντας τους αναξιόπιστες να συμβάλουν σε μια πιθανή μακροχρόνια πολεμική σύγκρουση σε μια άλλη συμμαχική χώρα.

Η τραγική κατάσταση των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων είχε επισημανθεί ήδη από το 2014.

Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα η Γερμανική Αεροπορία διέθετε τον Οκτώβριο του 2014 μόλις 42 από τα 109 διαθέσιμα Eurofighter βρίσκονται σε επιχειρησιακή χρήση (δηλ μόλις το 38,5% της συνολικής δύναμης των αεροσκαφών) και 38 από τα 89 διαθέσιμα Tornado IDS/ ECR βρίσκονται σε επιχειρησιακή χρήση (δηλ μόλις το 42,7% της συνολικής δύναμης των αεροσκαφών).

Ακόμη πιο τραγική είναι η κατάσταση στον τομέα των αρμάτων μάχης αφού από τα 2.125 άρματα μάχης Leopard 2 που είχε αγοράσει διαχρονικά το γερμανικό κράτος σήμερα ο Γερμανικός Στρατός διαθέτει μόλις 340 περίπου Leopard 2.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.