Δάνειο από την Ρωσία ζήτησε η Τουρκία για την αγορά συστημάτων τύπου S-400 Triumf

Δάνειο από την Ρωσία ζήτησε η Τουρκία για την αγορά από την Μόσχα οπλικών συστημάτων μεταξύ των οποίων και αντιαεροπορικών/αντιπυραυλικών συστημάτων τύπου S-400 Triumf (NATO : SA-21 Growler).

Η πληροφορία δημοσιεύτηκε από το ρωσικό οργανισμό κατασκευής και εμπορίας οπλικών συστημάτων Rostec και πιο συγκεκριμένα από τον Διευθύνοντα Σύμβολου της εταιρείας  Sergey Chemezov στο ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-24.

Όπως δήλωσε ο Διευθύνοντας Σύμβουλος, η Τουρκία εξέφρασε την επιθυμία της να λάβει δάνειο από την Ρωσία για την αγορά των οπλικών συστημάτων και για το λόγο αυτό ήδη το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Τούρκους.

Πάντως  ο Sergey Chemezov δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το ζήτημα αυτό αν και οι συζητήσεις για την απόκτηση των συστημάτων αυτών ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2016 με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας  Fikri Isik να ανακοινώνει δημόσια την επιθυμία της χώρας του να αγοράσει το ρωσικό σύστημα.

Μάλιστα ο Sergey Chemezov είχε ανακοινώσει σε ανύποπτο χρόνο τον περασμένο τον Φεβρουάριο, ότι η Τουρκία έχει εκφράσει την επιθυμία της για την απόκτηση των S-400 Triumf.

Εάν τελικά η Τουρκία αποκτήσει το ρωσικό σύστημα θα πρόκειται για την τρίτη εξαγωγική του επιτυχία μετά την πώληση του S-400 Triumf στην Κίνα και την Ινδία.

Πάντως μια πιθανή πώληση του  S-400 Triumf στην Τουρκία θα κλονίσει τις σχέσεις της Άγκυρας με το ΝΑΤΟ δεδομένου ότι πριν από μερικά χρόνια η Τουρκία είχε επιλέξει αρχικά το κινεζικό σύστημα HQ-9, μια απόφαση που είχε προκαλέσει κρίση στις σχέσεις της Άγκυρας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και οδήγησε στην ακύρωση αυτής της επιλογής από τον Ερντογάν.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.