Δεύτερο πυρηνοκίνητο καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων κλάσης Kirov για το ρωσικό Ναυτικό

Ένα ακόμη πυρηνοκίνητο καταδρομικό κατευθυνόμενων πυραύλων πρόκειται να επαναφέρει σε ενεργό υπηρεσία το ρωσικό Ναυτικό. Πρόκειται για το καταδρομικό Admiral Nakhimov το  δεύτερο πυρηνοκίνητο καταδρομικό κλάσης Kirov που θα ενισχύσει την δύναμη του ρωσικού Ναυτικού το οποίο τα τελευταία τρία χρόνια αυξάνει την ισχύ του χάρις σε ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο ναυπήγησης νέων και επισκευής και εκσυγχρονισμού παλαιότερων σκαφών και υποβρυχίων.

Το συγκεκριμένο πλοίο θα επανενταχτεί στο ρωσικό Ναυτικό το 2018 μετά από δέκα χρόνια σταδιακών εργασιών συντήρησης και αναβάθμισης. Το καταδρομικό Admiral Nakhimov εντάχτηκε σε υπηρεσία το 1988 και τέθηκε σε καθεστώς μακράς ακινησίας το 1999 στα ναυπηγεία Sevmash στην πόλη Severodvinsk.

Πρόκειται για ένα σκάφος με συνολικό εκτόπισμα 28.000 τόνων μήκος 252 μέτρα πλάτος 28,5 μέτρα και βύθισμα 9,1 μέτρα.

Το πλοίο διαθέτει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες ΚΝ-3 και δύο ατμοστρόβιλους GT3A-688 που του επιτρέπουν να ταξιδεύει με μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβους ενώ η οικονομική ταχύτητα πλεύσης των 20 κόμβων προσδίδει στο πλοίο απεριόριστη εμβέλεια.

Ο οπλισμός του πλοίου είναι εντυπωσιακός και περιλαμβάνει
• 20 πυραύλους επιφανείας-επιφανείας P-700 Granit (SS-N-19 Shipwreck)
• 96 αντιαεροπορικούς πυραύλους 5V55RM του συστήματος S-300F Fort SA-N-6 Grumble
• 128 αντιαεροπορικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας 9M330 του συστήματος 3K95 “Kinzhal” (SA-N-9 Gauntlet)
• 40 αντιαεροπορικούς πυραύλους 9M33M του συστήματος OSA-MA (SA-N-4 Gecko)
Guns:
• Ένα πυροβόλο διπλής κάνης AK-130 των 130 χλστ/L70
• Έξι αντιπυραυλικά συστήματα CADS-N-1 Kashtan
• Ένα δεκαπλό εκτοξευτή ανθυποβρυχιακών ρουκετών RBU-1000 των 305 χλστ
• Δύο εξαπλούς εκτοξευτές ανθυποβρυχιακών ρουκετών RBU-12000 (Udav-1) των 254 χλστ
• 10 τορπιλοσωλήνες των 533 χλστ εξοπλισμένους με τορπίλες Type 53 ή ανθυποβρυχιακούς πυραύλους RPK-2 Viyuga (SS-N-15), καθώς και τρία ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου.

NAKHIMOV

Σύμφωνα με το ναυπηγικό γραφείο Northern Design Bureau μετά την ολοκλήρωση των εργασιών το πλοίο θα μπορεί να παραμείνει σε υπηρεσία για 30-40 χρόνια ενώ το κόστος της συντήρησης και αναβάθμισης του θα φτάσει τα 1,2 δισ δολάρια. Συνολικά τέσσερα πλοία της κλάσης Kirov ναυπηγήθηκαν την περίοδο 1974-1998. Πρόκειται για τα Admiral Ushakov (πρώην Kirov), Admiral Lazarev (πρώην Frunze), Admiral Nakhimov (πρώην Kalinin) και του Pyotr Velikiy (πρώην Yuri Andropov) ενώ η ναυπήγηση ενός ακόμη πλοίου του Kuznetsov
(πρώην Admiral Flota Sovetskogo Soyuza Kuznetsov), ακυρώθηκε το 1990.

Τα τέσσερα καταδρομικά της κλάσης Kirov αποτελούσαν την απάντηση της ΕΣΣΔ στην τεράστια δύναμη των αμερικανικών αεροπλανοφόρων αφού οι πύραυλοι P-700 (SS-N-19) που διέθεταν μπορούσαν να πλήξουν στόχους σε απόσταση 625 χλμ με ταχύτητα 1,6-2,5 Mach, ενώ ήταν εξοπλισμένοι με μία πυρηνική κεφαλή των 500 kt.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του ναυπηγικού γραφείου και ελληνικής καταγωγής Vladimir Spiridopulo το καταδρομικό Admiral Nakhimov όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες αναβάθμισης του θα είναι κατά πολύ πιο ισχυρό από το μοναδικό πλοίο της κλάσης που βρίσκεται σε υπηρεσία το καταδρομικό Pyotr Velikiy.

Αναμφίβολα το πλοίο θα εξοπλιστεί με νέα οπλικά συστήματα επιφανείας-επιφανείας καθώς και με νέους αντιαεροπορικούς/αντιβαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου ύψους και εμβέλειας.

Κατά πάσα πιθανότητα το Admiral Nakhimov θα αναλάβει το 2018 την διοίκηση του Στόλου του Ειρηνικού Ωκεανού και συμβάλει στην επέκταση της ρωσικής ναυτικής παρουσίας στη συγκεκριμένη περιοχή μαζί με το ελαφρύ καταδρομικό Varyag κλάσης Slava, τις τέσσερις φρεγάτες κλάσης Udaloy I  και την φρεγάτα Bystryy κλάσης Sovremenny.

Αν και το ρωσικό ναυπηγικό πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από δέκα περίπου χρόνια με πολλές φιλοδοξίες, η μέχρι σήμερα αργή πορεία των ναυπηγήσεων και η επικέντρωση της ηγεσίας του ρωσικού Ναυτικού στην ναυπήγηση κυρίως φρεγατών και κορβετών δεν αφήνει πολλά περιθώρια για τον ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό των δύο μεγάλων Στόλων του ρωσικού Ναυτικού, δηλ του Στόλου του Βορείου Ωκεανού και του Στόλου του Ειρηνικού Ωκεανού, αφού για την ανανέωση του δυναμικού τους απαιτείται η ναυπήγηση συνολικά 12 καταδρομικών και αντιτορπιλικών την στιγμή που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η ναυπήγηση 6 φρεγατών κλάσης  Admiral Grigorovich οι οποίες προορίζονται για την Μαύρη θάλασσα και μόλις τριών αντιτορπιλικών κλάσης  Admiral Gorshkov

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.