Δέκα μεταχειρισμένα Mirage-2000-9 προσφέρουν στο Ιράκ τα ΗΑΕ

Το ενδεχόμενο προσφοράς μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου Mirage-2000-9 στο Ιράκ εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση των ΗΑΕ στο πλαίσιο της προσπάθειας του αραβικού κράτους να ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ιράκ στον αγώνα του κατα της ISIS.

Συνολικά πρόκειται να μεταβιβαστούν 10 αεροσκάφη τα οποία θα συγκροτήσουν μία Μοίρα η οποία θα συνδράμει στις αποστολές που εκτελούν εδώ και μερικούς μήνες τα ρωσικής κατασκευής αεροσκάφη εγγύς υποστήριξης Su-25 της Αεροπορίας του Ιράκ.

Τα αεροσκάφη των ΗΑΕ έχουν πιστοποιηθεί για την πραγματοποιήσει αποστολών κρούσης με κατευθυνόμενα όπλα όπως τον καθοδηγούμενη με δέσμη laser πύραυλο AS-30L και την κατευθυνόμενη με δέσμη laser βόμβα PGM-500 Hakim, σε συνδυασμό με το ατρακτίδιο κατάδειξης στόχων με δέσμη laser Damocles.

Η κίνηση αυτή αποτελεί την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια δημιουργίας μιας σύγχρονης αεροπορικής δύναμης για το Ιράκ μετά τα κωλύματα που προέβαλε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην παράδοση των πρώτων από τα 36 μαχητικά F-16IQ Block52 που παραγγέλθηκαν από την Βαγδάτη πριν από τρία χρόνια.

Δεδομένου ότι τα γαλλικά μαχητικά Mirage-2000-9 αποτελούν ένα νέο οπλικό σύστημα για το Ιράκ εκτιμάται ότι οι πιλότοι και οι μηχανικοί που θα υποστηρίξουν την δράση της νέας μονάδας θα είναι αλλοδαποί, είτε Άραβες από τα ΗΑΕ είτε Γάλλοι.

Ουσιαστικά εαν η κυβέρνηση της Βαγδάτης επιλέξει την αποδοχή της πρότασης των ΗΑΕ θα στείλει με αυτό τον τρόπο ένα σαφέστατο μήνυμα στις ΗΠΑ ότι δεν μπορεί να περιμένει άλλο την χρονική περίοδο που οι Αμερικανοί θα εκτιμήσουν ότι είναι κατάλληλη για να παραδώσουν επίσημα στο έδαφος του Ιράκ τα πρώτα F-16IQ Block52

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.