Το διαδίκτυο αξιολογεί τους νέους υπουργούς

Των Νίκου Αρβανίτη- Γιώργου Ξ. Πρωτόπαπα

Πώς αντιμετώπισε το ελληνικό διαδίκτυο τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ; Ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς υπουργοί και ποια συναισθήματα προκάλεσαν στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ;Πώς είδαν τα social media το «μίνι κραχ» του Χρηματιστηρίου και της αγοράς ομολόγων, την αντίδραση του Έλληνα ΥΠΕΞ στο θέμα της ανακοίνωσης Ε.Ε. για τις κυρώσεις στη Ρωσία και την «παροχολογία» επτά υπουργών;

Τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δίνει η ανάλυση των δεδομένων του Palo Professional για διαδικτυακά δημοσιεύματα της περιόδου 27-29/1/2015.

Η ανακοίνωση της σύνθεσης της κυβέρνησης που περιλαμβάνει 13 υπουργούς, 21 αναπληρωτές και 6 υφυπουργούς εκ των οποίων το 15% είναι γυναίκες και 14 μέλη της είναι εξωκοινοβουλευτικοί δημιούργησε ποικίλα συναισθήματα αλλά προκάλεσε και μία περιέργεια για την ταυτότητα των νέων υπουργών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βρίσκονται στην πρώτη θέση θέματα παραπολιτικού και life style ενδιαφέροντος.
Σε γενικές γραμμές το διαδίκτυο παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον και με πληθώρα αναρτήσεων και κοινοποιήσεων που αφορούσαν στα διάφορα μέτρα ύψους 8,2 δις ευρώ που ανακοίνωσαν τα στελέχη της πριν ακόμα τις επίσημες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ως ο πλέον δημοφιλής αναδεικνύεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης με συνολικά 2.323, αναφορές που προκάλεσαν 883 θετικά και 146 αρνητικά συναισθήματα. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κουρουμπλής με 1.214 αναφορές που δημιούργησαν 562 θετικά και 80 αρνητικά συναισθήματα και την τρίτη θέση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με 1.093 αναφορές από τις οποίες οι 352 είχαν θετική και οι 57 αρνητική απήχηση. Ακολουθούν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με 608 αναφορές με 96 θετικά και 54 αρνητικά συναισθήματα, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης με 597 αναφορές και με 134 θετικά και 58 αρνητικά συναισθήματα, ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης με 507 αναφορές με 111 θετικά και 25 αρνητικά συναισθήματα, ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς με 428 αναφορές και με 126 θετικά και 12 αρνητικά, ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης με 362 αναφορές και με 125 θετικά και 26 αρνητικά και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης 262 αναφορές με 133 θετικά και 15 αρνητικά συναισθήματα.

Οι υψηλές αναφορές στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ της τάξεως των 31.997 μόνο για το διήμερο 27-29/1 στα social media δείχνουν ότι διατηρείται η δυναμική που είχε αναπτυχθεί προεκλογικά όπως άλλωστε και η σχετική ρητορική και παραχολογία με εξαίρεση τις εξελίξεις στο Χρηματιστήριο και την προσωρινή εμπλοκή στις σχέσεις ΕΕ – Ελλάδας-Ρωσίας.

Διάβαστε ολη την ανάλυση στο www.palo.gr

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.