Διακόπτεται το 2018 η κατασκευή του Eurofighter στην Γερμανία

Την διακοπή της κατασκευής τμημάτων και της συναρμολόγησης του μαχητικού Eurofighter το 2018 στην Γερμανία εξετάζει η εταιρεία Premium Aerotec θυγατρική του Γερμανικού τμήματος της Airbus Group.

Από τότε που το πρόγραμμα κατασκευής των Eurofighter ξεκίνησε το 1989 με την παράδοση του πρώτου πρωτοτύπου  η παραγωγή του αεροσκάφους ήταν και είναι ένα σύνθετο και απαιτητικό έργο, το οποίο υλοποιείται σε τέσσερα εργοστάσια στο Warton της Βρετανίας, στο Manching της Γερμανίας, στο Τορίνο της Ιταλίας και στο Getafe της Ισπανίας.

Η απόφαση των Γερμανών να προχωρήσουν στην διακοπή λειτουργίας της γραμμής παραγωγής του Eurofighter το 2018 σχετίζεται με την πορεία της παραγωγής των αεροσκαφών των υπαρχόντων παραγγελιών των Αεροπορικών δυνάμεων των χωρών της κοινοπραξίας του Ομάν και της Σαουδικής Αραβίας και της ανυπαρξίας νέας παραγγελίας εκτός από αυτήν του Κουβέιτ.

Ήδη από το 2015 η βρετανική γραμμή παραγωγής έχει μειώσει στο ήμισυ λόγω ακριβώς αυτής της προοπτικής.

Μέχρι και τον Ιούνιο του 2016 η κοινοπραξία που κατασκευάζει το Eurofighter είχε στα βιβλία παραγγελιών της συνολικά 118 αεροσκάφη και πιο ειδικά 23 μαχητικά για την RAF, 18 αεροσκάφη για την Luftwaffe, 14 μαχητικά για την Ιταλική Αεροπορία, 11 για την Ισπανία και 12 για την Σαουδική Αραβία και το Ομάν και τέλος 28 για την Αεροπορία του Κουβέιτ.

Η γερμανική εταιρεία Premium Aerotec πρόκειται σύντομα να παραδώσει τις τελευταίες ατράκτους για τις υπάρχουσες παραγγελίες και θα πρέπει να προετοιμαστεί για την παραγωγή των 28 αεροσκαφών του Κουβέιτ.

Εκτός από αυτή την παραγγελία οι Βρετανοί προσπαθούν συστηματικά να πωλήσουν 24 ακόμη Eurofighter στην Σαουδική Αραβία χωρίς όμως επιτυχία.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.