«Διαλύεται» ο τουρισμός – 20 επιβάτες ταξίδεψαν τη Δευτέρα για Δυτικές Κυκλάδες!

Μόλις 20 ήταν οι επιβάτες στο πλοίο της γραμμής για Δυτικές Κυκλάδες τη Δευτέρα, την πρώτη ημέρα μετά την επιβολή capital controls στις αναλήψεις και το κλείσιμο των τραπεζών. Ήταν η προτελευταία μέρα του Ιουνίου, στην καρδιά του καλοκαιριού, κι όμως οι επιβάτες προς Σίφνο, Σέριφο, Κύθνο, Κίμωλο και Μήλο ήταν ελάχιστοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδέσμου επιχειρήσεων επιβατηγού ναυτιλίας. Το αποτέλεσμα αυτού ήταν για την επόμενη μέρα, την Τρίτη, να προγραμματιστεί και να εκτελεστεί μόλις ένα δρομολόγιο προς τα νησιά αυτά από τον Πειραιά.
Οι επιχειρηματίες του τουρισμού βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς το αποτέλεσμα της μείωσης κατά 50% των κρατήσεων στη ναυτιλία διαδέχονται οι ακυρώσεις στα ξενοδοχεία και τα δωμάτια, ενώ και στον τομέα αυτό, ταξιδιώτες από το εσωτερικό και το εξωτερικό αναβάλλουν, αν όχι ματαιώνουν τις διακοπές τους. Η έλλειψη ρευστού και οι κλειστές τράπεζες εξάλλου εμποδίζουν κάποιον που είχε οργανώσει τις καλοκαιρινές του διακοπές να τις πραγματοποιήσει, με αποτέλεσμα και αυτοί να μην ταξιδεύουν τελικά για τα νησιά.

Επιπροσθέτως, η ανακοίνωση της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) προκαλεί επιπλέον ανησυχία, καθώς όπως ενημερώθηκαν τα τουριστικά γραφεία, οι εκκαθαρίσεις πτήσεων, που γίνονταν ανά 15 μέρες έως τώρα, θα πρέπει πλέον να γίνεται ανά εβδομάδα. Την ίδια ώρα, η αεροπορική εταιρία Ryanair, που μόλις πέρυσι ανακοίνωσε αύξηση των δρομολογίων της στο εσωτερικό, προσθέτοντας περισσότερους προορισμούς, ενημέρωσε πως δεν δέχεται πλέον πιστωτικές κάρτες από τους Έλληνες πελάτες της, αλλά μόνον μετρητά για τις κρατήσεις εισιτηρίων οποιασδήποτε πτήσης.

Η κατάσταση προβλέπεται να επιδεινωθεί τις προσεχείς ημέρες, καθώς υπάρχει ανησυχία για την επάρκεια καυσίμων και για το κατά πόσον θα μπορούν να εκτελούνται δρομολόγια των επιβατηγών πλοίων, αλλά και των λεωφορείων του ΚΤΕΛ, με τους υπευθύνους να προειδοποιούν πως η επάρκεια φτάνει για 4-5 μόλις μέρες, δηλαδή υπάρχει πιθανότητα να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν ούτε τους ετεροδημότες που θέλουν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα!

ViaDiplomacy Newsroom