Διάβημα διαμαρτυρίας της Ιταλίας στην Άγκυρα για την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις της Διεθνούς Κοινότητας για τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ με αποκορύφωμα την αποστολή φρεγάτας πλησίον το σημείου που η ιταλο-κορεατική κοινοπραξία ENI-KOGAS πραγματοποιεί ερευνητικές γεωτρήσεις με το σκάφος Saipem 10000 στο οικόπεδο 9 και την δημοσιοποίηση της NAVTEX για τη διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση της Ιταλίας προέβη σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα για τις παρενοχλήσεις που προκάλεσαν τα τουρκικά πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, η Ιταλία είναι «ιδιαίτερα ενοχλημένη» με την έκδοση της τουρκικής οδηγίας NAVTEX για διενέργεια ερευνών από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros σε περιοχές της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επισημαίνεται ότι η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ κατέχει το 80% στις άδειες ερευνών και εκμετάλλευσης σε τρία οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, το υπόλοιπο 20% ανήκει στην κορεατική εταιρείας KOGAS.

Η ιταλο-κορεατική κοινοπραξία κέρδισε μετά από διεθνή διαγωνισμό της κυπριακής Δημοκρατίας το 2012 τις άδειες για την πραγματοποίηση ερευνών και την εκμετάλλευση πιθανών ενεργειακών πόρων σε τρία οικόπεδα της ΑΟΖ του νησιωτικού κράτους και πιο συγκεκριμένα στα οικόπεδα 2,3 και 9.Οι ερευνητικές γεωτρήσεις που πραγματοποιεί η ιταλο-κορεατική κοινοπραξία θα διαρκέσουν 18 μήνες ενώ το 2015 αναμένεται να αρχίσουν οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και της γαλλικής εταιρείας TOTAL.

Στόχος της κυπριακής Δημοκρατίας είναι να ξεκινήσει τις πρώτες εξαγωγές φυσικού αερίου στη διεθνή αγορά το 2022, έντεκα χρόνια μετά την ανακάλυψη του πρώτου κοιτάσματος.

ViaDiplomacy Newsroom