Διεθνείς αντιδράσεις για την παραίτηση της πρέσβειρας των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε τη «βαθιά του εκτίμηση για την άριστη συνεργασία και στήριξη» που επέδειξε η απερχόμενη πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών Στέφαν Ντούρατζιτς.

Η Χέιλι υπέβαλε σήμερα την παραίτησή της και θα αποχωρήσει από τη θέση της στα τέλη του 2018.

«Είχαν μια πολύ παραγωγική και ισχυρή σχέση συνεργασίας», είπε ο Ντούρατζιτς στους δημοσιογράφους.

«Οι ακέραιες και οξυδερκείς εκτιμήσεις της για τις παγκόσμιες απειλές, καθώς και για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο ΟΗΕ, συγκαταλέγονται στην καλύτερη παράδοση της αμερικανικής ηγεσίας», δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

«Θα είμαστε πάντα ευγνώμονες για το κουράγιο, τη νόηση, τον χαρακτήρα και την αδιάλειπτη χάρη της πρέσβειρας Χέιλι», πρόσθεσε.

«Η Χέιλι υπήρξε μια καθαρή, συνεπής και ισχυρή φωνή για τα συμφέροντα της Αμερικής και των δημοκρατικών αρχών στο παγκόσμιο στερέωμα», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ είπε ότι η Χέιλι θα συνεχίσει να διαδραματίζει βασικό ρόλο στο μέλλον του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και των ΗΠΑ, μετά την αποχώρησή της από το πόστο της στο τέλος του χρόνου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστησε την Χέιλι για την στήριξή της προς το Ισραήλ, σημειώνοντας ότι πολέμησε την υποκρισία στον ΟΗΕ.

«Ευχαριστώ την πρέσβειρα Νίκι Χέιλι, που ηγήθηκε μιας ανυποχώρητης μάχης ενάντια στην υποκρισία των Ηνωμένων Εθνών και για την αλήθεια και για τη δικαιοσύνη στη χώρα μας», είπε ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση του.

Ο μόνιμος εκπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ Ντάνι Ντανόν ευχαρίστησε επίσης την Χέιλι, αποκαλώντας την μια «πραγματική φίλη» του Ισραήλ.

«Σε ευχαριστούμε Νίκι Χέιλι! Σε ευχαριστούμε που τάχθηκες άφοβα υπέρ της αλήθειας. Σε ευχαριστούμε που αντιπροσώπευσες τις κοινές αξίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ», είπε ο Ντανόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ViaDiplomacy Newsroom