Διεθνής οργανισμός παρατήρησης στο Καραμπάχ – Έτοιμος δηλώνει ο Αλίεφ

Μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθεί ένας διεθνής οργανισμός παρατήρησης στο Καραμπάχ αφού εκτός από τις ΗΠΑ, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock κάλεσε επίσης το Αζερμπαϊτζάν να επιτρέψει σε διεθνείς παρατηρητές να εισέλθουν στο Καραμπάχ: «Αποφάσισα να αυξήσω την ανθρωπιστική μας βοήθεια και την πρόσθετη χρηματοδότησή μας στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) από 2 με 5 εκατομμύρια ευρώ» πρόσθεσε ο Μπάερμποκ.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, τόνισε την ανάγκη για εγγυήσεις ασφαλείας και προστασία των δικαιωμάτων του λαού του Καραμπάχ. Ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ανέφερε ότι οι ακριβείς μηχανισμοί αποστολής της διεθνούς αποστολής παρατηρητών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ συζητούνται με τους συμμάχους και τους εταίρους της περιοχής. Δεν έχει ακόμη διευκρινίσει τι μπορεί να είναι, καθώς οι συζητήσεις δεν έχουν τελειώσει ακόμα.

Ο Μίλερ σημείωσε ότι ο Αλίεφ διαβεβαίωσε τον Μπλίνκεν ότι δεν θα υπάρξουν στρατιωτικές επιχειρήσεις στο μέλλον και ότι είναι έτοιμος να δεχτεί μια αποστολή παρατηρητών ενώ οι ΗΠΑ εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο τελευταίος θα κρατήσει τον λόγο του. Στη συνομιλία του με τον Αλίεφ, ο Μπλίνκεν σημείωσε «την ανάγκη για το Αζερμπαϊτζάν να απόσχει από περαιτέρω στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Καραμπάχ και να εξασφαλίσει ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια».

«Κάλεσε τον Πρόεδρο Αλίεφ να δώσει εγγυήσεις στους κατοίκους του Καραμπάχ ότι μπορούν να ζήσουν με ασφάλεια στα σπίτια τους και ότι τα δικαιώματά τους θα προστατεύονται», αναφέρεται στην δήλωση.

Σύμφωνα με τον Μάθιου Μίλερ, το Αζερμπαϊτζάν έχει συμφωνήσει με την παρουσία διεθνών παρατηρητών στο Καραμπάχ. Σύμφωνα με τον Αλίεφ, επί του παρόντος λαμβάνονται μέτρα για τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων του αρμενικού πληθυσμού στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν, όπως κάθε άλλη εθνική μειονότητα, σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας και τις διεθνείς υποχρεώσεις. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Josep Borrell, δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί επειγόντως η πρόσβαση στη διεθνή ανθρωπιστική βοήθεια στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η ΕΕ έχει ανακοινώσει πρόσθετη βοήθεια και είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα. Η Γαλλία υποστηρίζει επίσης την ανάπτυξη διεθνούς αποστολής παρατηρητών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Αζερμπαϊτζάν,

ViaDiplomacy Newsroom