Διευρύνουν τα εδαφικά τους κέρδη οι δυνάμεις του SDF του Manbij και του FSA σε βάρος του ISIS

Με εδαφικά κέρδη πέρασε η 26η Αυγούστου και για τις δυνάμεις του SDF (Syrian Democratic Forces) μέλη των οποίων είναι και οι Κουρδικές δυνάμεις προστασίας YPG και του FSA στο μέτωπο νότια της πόλης Jarablus.

Πιο αναλυτικά παρα τις συγκρούσεις μεταξύ των δύο δυνάμεων στο μέτωπο Amarinah-Haymar, οι δυνάμεις του SDF ανακατέλαβαν από τους αντάρτες το χωριό Yusuf Bayak σταθεροποιώντας την οριογραμμή. Παράλληλα οι δυνάμεις του SDF κατέλαβε από τον ISIS τρία χωριά νότια της πόλης Manbij.

Από την άλλη πλευρά οι δυνάμεις του FSA σε συνεργασία με τον Τουρκικό Στρατό κατέλαβαν από το  ISIS το χωριό Tall Shair το οποίο βρίσκεται νότια της πόλης Jarablus.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες οι δυνάμεις του SDF διατηρούν την στρατιωτική τους παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της πόλης  Manbij παρα τις Αμερικανικές πιέσεις που ασκούνται για την αποχώρηση των Κουρδικών δυνάμεων από την περιοχή οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 60% της συνολικής δύναμης των Syrian Democratic Forces η οποία φτάνει τους 55.000 άνδρες και γυναίκες.

Ουσιαστικά οι Κούρδοι του YPG στο πλαίσιο ενός τακτικού πολιτικού ελιγμού έχουν μεταφέρει την εξουσία στο τοπικό Στρατιωτικό Συμβούλιο της Manbij το οποίο ηγείται των τοπικών δυνάμεων του SDF χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το τοπικό Συμβούλιο πρόκειται να εγκαταλείψει το αρχικό σχέδιο του SDF που είναι η ενοποίηση των τριών Καντονιών Efrin, Kobani και Jazira.

Για την ιστορία το Syrian Democratic Forces δημιουργήθηκε στις 11 Οκτωβρίου του 2015 από τους Κούρδους, Άραβες, Χριστιανούς Ασσύριους, Τουρκμένους, Αρμένιους, και Κιρκάσιους που ζούν στην βόρεια Συρία και οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους κατά του Ισλαμικού Κράτους της οργάνωσης Fatah Halab και των Σαλαφιστών που δρούν στην περιοχή τους.

Στόχος των Syrian Democratic Forces είναι η δημιουργία μιας Δημοκρατικής Κοσμικής και Ομοσπονδιακής Συρίας όπου όλοι οι λαοί και οι θρησκείες της χώρας θα συνυπάρχουν ειρηνικά με αλληλοσεβασμό και αμοιβαίους συμβιβασμούς.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.