Διευθυντής του FBI: Η πανδημία είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε διαρροή από εργαστήριο στην Ουχάν

Ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι εκτίμησε χθες Τρίτη ότι η πανδημία της covid-19 είναι «πολύ πιθανόν» να οφείλεται σε διαρροή από εργαστήριο στην πόλη Ουχάν της Κίνας, δύο ημέρες αφού το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας έκανε την ίδια εκτίμηση.

«Το FBI εκτιμά ήδη εδώ και κάποιο καιρό ότι η πανδημία πολύ πιθανό να οφείλεται σε ένα περιστατικό σε εργαστήριο της Ουχάν», δήλωσε ο Ρέι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News. Οι δηλώσεις του επικεφαλής του FBI έγιναν μετά το άρθρο που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην εφημερίδα Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας έχει εκτιμήσει, με χαμηλό βαθμό βεβαιότητας, ότι η πανδημία οφείλεται σε ακούσια διαρροή από εργαστήριο της Ουχάν.

Τέσσερις άλλες αμερικανικές υπηρεσίες, όπως και ένα πάνελ Εθνικών Πληροφοριών, εξακολουθούν να εκτιμούν ότι η covid-19 προκλήθηκε από φυσική μετάδοση, ενώ άλλες δύο υπηρεσίες δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε συμπέρασμα, ανέφερε η Wall Street Journal.

Ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε τη Δευτέρα ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα για την προέλευση της πανδημίας. Στην ίδια συνέντευξη ο Ρέι κατηγόρησε επίσης την Κίνα ότι προσπάθησε να εμποδίσει την έρευνα που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ για την προέλευση της πανδημίας.

«Η κινεζική κυβέρνηση (…) έκανε ό,τι μπορούσε για να προσπαθήσει να εναντιωθεί και να περιπλέξει το έργο που κάναμε, το έργο το οποίο η αμερικανική κυβέρνηση και οι στενοί μας, ξένοι εταίροι» διεξάγουν, τόνισε ο επικεφαλής του FBI. «Είναι λυπηρό για όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Το Πεκίνο διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το άρθρο της Wall Street Journal, παρέπεμψε στην έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η οποία αναφέρει ότι η πανδημία προήλθε από τη φυσική μετάδοση του κορονοϊού και δεν οφείλεται σε διαρροή από εργαστήριο.

ViaDiplomacy Newsroom