Δικαστήριο του ΟΗΕ: Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν δεν πρέπει να «επιδεινώσουν» τη διαμάχη – Η απόφαση για το Αζερμπαϊτζάν την Τρίτη για την Αρμενία

Το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ διέταξε την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν την Τρίτη να αποφύγουν την κλιμάκωση της διαμάχης τους, ενώ εξετάζει μια ευρύτερη υπόθεση που πυροδότησε τον περσινό πόλεμο μεταξύ των εχθρών του Καυκάσου.

Το Αζερμπαϊτζάν πρέπει επίσης να προστατεύσει τους αιχμαλώτους πολέμου από τη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020, να προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά και να αποτρέψει την «υποκίνηση φυλετικού μίσους» κατά των Αρμενίων, δήλωσε το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης.

Το δικαστήριο που εδρεύει στη Χάγη αποφάνθηκε σχετικά με αίτημα της Αρμενίας για έκτακτα μέτρα κατά του αντιπάλου της. Το δικαστήριο επρόκειτο να εκδώσει απόφαση σχετικά με ένα αίτημα που υποβλήθηκε από το Αζερμπαϊτζάν την Τρίτη.

“Και τα δύο μέρη θα απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να επιδεινώσει ή να επεκτείνει τη διαφορά ενώπιον του δικαστηρίου ή να καταστήσει δυσκολότερη την επίλυσή της”, δήλωσε η επικεφαλής του δικαστηρίου

Το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να «προστατεύσει από τη βία και τις σωματικές βλάβες» όλους τους κρατούμενους από τη σύγκρουση του περασμένου έτους και να διασφαλίσει τη νόμιμη μεταχείρισή τους, ανέφερε το δικαστήριο.

Το Δικαστήριο διέταξε επίσης το Μπακού να «αποτρέψει την υποκίνηση φυλετικού μίσους και διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένων των αξιωματούχων και των θεσμών του» με στόχο Αρμένιους.

Το Αζερμπαϊτζάν πρέπει να αποτρέψει περαιτέρω τον «βανδαλισμό και τη βεβήλωση» της αρμενικής πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων των εκκλησιών, ανέφερε.

Τι ισχυρίστηκε η Αρμενική πλευρά

Οι δικηγόροι της Αρμενίας κατηγόρησαν τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν ότι καλλιεργούν εθνοτικό μίσος και μια κουλτούρα όπου οι δολοφονίες και τα βασανιστήρια των Αρμενίων ήταν «συστηματικές». «Με αυτήν την απόφαση, η Αρμενία επιδιώκει να αποτρέψει και να διορθώσει τον κύκλο βίας και μίσους που διαπράττεται εναντίον των Αρμενίων», δήλωσε ο Yeghishe Kirakosyan, εκπρόσωπος της Αρμενίας.

«Και στο αίτημά της για προσωρινά μέτρα, η Αρμενία επιδιώκει επειγόντως να προστατεύσει τα δικαιώματα των Αρμενίων από επικείμενη ανεπανόρθωτη βλάβη».

Ο Kirakosyan είπε ότι ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ «παραδέχτηκε ανοιχτά το Αζερμπαϊτζάν που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020 είναι ο πιο πρόσφατος κρίκος αυτής της αλυσίδας εθνοτικής βίας και μίσους.ω«Φοβόμαστε ότι δεν θα είναι το τελευταίο μέχρι να αντιμετωπιστούν οι ρίζες αυτής της σύγκρουσης. «Γενιές από γενιές διδάσκονται σε αυτήν την κουλτούρα φόβου και μίσους για οτιδήποτε και οτιδήποτε αρμενικό», είπε ο Kirakosyan.

Τι ισχυρίστηκε η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Ελνούρ Μαμάντοφ είπε στο δικαστήριο μέσω βιντεοσυνδέσμου αργότερα την Πέμπτη ότι στην πραγματικότητα ήταν η Αρμενία που ενεπλάκη σε «εθνοκάθαρση για δεκαετίες».

Οι δικηγόροι του Αζερμπαϊτζάν απέρριψαν την καταγγελία της Αρμενίας ως «προφανώς απελπιστική» και την κατηγόρησαν ότι χρησιμοποίησε το δικαστήριο του ΟΗΕ για να συγκεντρώσει πολιτικούς βαθμούς.

Στις μάχες στα τέλη του περασμένου έτους, τα αζερικά στρατεύματα έδιωξαν τις δυνάμεις της Αρμενικής καταγωγής από περιοχές εδάφους που έλεγχαν από τη δεκαετία του 1990 μέσα και γύρω από την περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προτού η Ρωσία μεσολαβήσει για κατάπαυση του πυρός.

Η σύγκρουση στοίχισε τη ζωή σε περισσότερες από 6.500 ζωές.

Και οι δύο πλευρές ανταλλάσσουν εδώ και καιρό κατηγορίες για παραβιάσεις δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου του περασμένου έτους.

Το ICJ, γνωστό και ως Παγκόσμιο Δικαστήριο, είναι το δικαστήριο του ΟΗΕ για την επίλυση διαφορών μεταξύ χωρών.

Το δικαστήριο δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν έχει δικαιοδοσία σε αυτή την υπόθεση. Θα χρειαστούν χρόνια μέχρι να καταλήξουν οι δικαστές στην τελική απόφαση για την υπόθεση, αλλά θα μπορούσαν να αποφανθούν για πιθανά μέτρα έκτακτης ανάγκης μέσα σε λίγες εβδομάδες.

ViaDiplomacy Newsroom