Δημήτρης Αβραμόπουλος: Σε αυτήν τη σύγκρουση ανάμεσα στη δημοκρατία και τον αυταρχισμό η Ελλάδα στάθηκε στην πλευρά της διεθνούς νομιμότητας

«Δεν σας κρύβω ότι είναι μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι και πάλι εδώ, μαζί σας και κοντά σας, σε μία ιδιαίτερη συγκυρία για την πατρίδα μας, την κοινωνία και την παράταξή μας. Σε μία συγκυρία, όπου η Νέα Δημοκρατία, κάτω από την ηγεσία του προέδρου μας, Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει την ευθύνη να οδηγήσει την Ελλάδα με ασφάλεια, σιγουριά, ενότητα, στην επόμενη μέρα μίας γενικευμένης κρίσεως και παγκόσμιας ανησυχίας και αβεβαιότητας». Αυτό ανέφερε από βήματος του 14ου Τακτικού Συνεδρίου της ΝΔ, ο τ. επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«To φετινό μας Συνέδριο συμπίπτει με κοσμογονικές αλλαγές στη γειτονιά μας, στην Ευρώπη, σε ολόκληρο τον κόσμο. Η παράνομη εισβολή του καθεστώτος Πούτιν στην Ουκρανία απειλεί τη μεταπολεμική αρχιτεκτονική ασφαλείας και ήδη έχει αλλάξει δραστικά τα παγκόσμια γεωπολιτικά δεδομένα. Καταπατεί κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας, πυροδοτεί ανθρωπιστική κρίση και νέες προσφυγικές ροές, προκαλεί βαθειά ενεργειακή κρίση, με συνέπεια την έκρηξη των τιμών παγκοσμίως, ενώ δημιουργεί ένα αρνητικό κλίμα παρατεταμένης ανασφάλειας και αβεβαιότητας.

Σε αυτήν τη σύγκρουση ανάμεσα στη δημοκρατία και τον αυταρχισμό, ανάμεσα στο δίκαιο και τη στρατιωτική ισχύ, ανάμεσα στην ωμή βία και τον διάλογο, ο πρωθυπουργός, με ξεκάθαρο, ευθύ και έντιμο τρόπο, έθεσε την Ελλάδα, από την πρώτη κιόλας στιγμή, στην πλευρά του δικαίου. Στην πλευρά της διεθνούς νομιμότητας και των ελεύθερων δημοκρατικών κοινωνιών και χωρών, με σκοπό να υπηρετηθεί η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα και το αναφαίρετο δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση και τα όνειρά τους», πρόσθεσε.

Τονίζοντας πως «ο κόσμος δεν θα είναι πλέον όπως πριν, όπως τον γνωρίσαμε», επεσήμανε: «Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί, με πρώτον εκείνον, να γυρίσουμε στις σκοτεινές σελίδες της ιστορίας. Και αυτό θα συμβεί εάν κυριαρχήσουν οι δυνάμεις του λαϊκισμού, οι οποίες με τις απανωτές κρίσεις επανεμφανίστηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και στην Ευρώπη. Ανάχωμα σε αυτήν τη νέα απειλή οι πολιτικές δυνάμεις της ευθύνης.

Και στην Ελλάδα, ο μόνος εγγυητής για να σταθεί η χώρα μας όρθια αυτούς τους δύσκολους καιρούς για να προχωρήσει μπροστά με στρατηγικό σχεδιασμό, ενότητα και αυτοπεποίθηση, για να ενισχυθεί η κοινωνική μας συνοχή είναι η Νέα Δημοκρατία, που με τη συνετή καθοδήγηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, συνιστά εγγύηση για τις προσδοκίες του ελληνικού λαού και ένα ασφαλές μέλλον».

Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε το Συνέδριο της ΝΔ σταθμό για την ενίσχυση της παράταξης, την επικαιροποίηση των αξιών και των ιδεών της και τη βαθύτερη σύνδεσή της με την ελληνική κοινωνία και υπογράμμισε πως «η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός απέδειξαν, άλλωστε, σε αυτά τα τρία χρόνια διακυβέρνησης, ότι μπορούν να περνούν με ασφάλεια τις Συμπληγάδες των απανωτών κρίσεων, που δοκιμάζουν τις αντοχές του εθνικού μας συστήματος, των θεσμών και βέβαια του ελληνικού λαού. Τα τρία αυτά χρόνια η Ελλάδα κρατήθηκε με αξιοπρέπεια, δυναμισμό και υψηλό αίσθημα πατριωτικής και κοινωνικής ευαισθησίας.

Μεταναστευτική κρίση στον Έβρο, πανδημία, φυσικές καταστροφές, επιθετικότητα των γειτόνων, ενεργειακή κρίση και ακρίβεια. Η κυβέρνηση αντιμετώπισε τα μεγάλα και περίπλοκα παγκόσμια και εθνικά ζητήματα κατά τρόπο αποτελεσματικό, προωθώντας μεταρρυθμίσεις και μεγάλες τομές στην οικονομία και το θεσμικό μας σύστημα. Και όλα αυτά, με σύνεση, στιβαρή ηγεσία και συνέπεια.

Και σήμερα προχωράμε μπροστά, ακυρώνοντας στα μάτια και τη συνείδηση του λαού μας τις ξεπερασμένες, για την εποχή, φωνές των δημαγωγών-λαϊκιστών, που συστηματικά και προκλητικά, όχι μόνο αρνούνται να στηρίξουν την προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η πατρίδα μας, αλλά συνεχίζουν να δρουν με γνώμονα το μικροκομματικό τους πρόσκαιρο όφελος. Δεν έχουν αντιληφθεί, ότι οι καιροί άλλαξαν».

Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε πως «μέσα σε μία εικοσαετία ξεπεράσθηκαν οι ιδεολογικοί διαχωρισμοί και τη διαίρεση τη διαδέχεται η ανάγκη για συνεννόηση και σύνθεση.

Και εκεί είναι που πρώτοι οι πολίτες συναντιούνται και συνυπάρχουν, και που πολλά πολιτικά κόμματα αιχμάλωτα των ξεπερασμένων στερεοτύπων τους αρνούνται να το δεχθούν. Και αυτή είναι μία ακόμα μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας που, χωρίς να απομακρύνεται από τις βασικές ιδεολογικές της αξίες και αρχές στις μέρες μας, μετεξελίσσεται σε μια ευρύτερη μεγαλύτερη παράταξη. Με ανοιχτές τις πόρτες για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, που στους κόλπους της βρίσκουν τους κοινούς τους τόπους, τον σεβασμό και την αναγνώριση των προσδοκιών τους και την εγγύηση ενός ασφαλέστερου μέλλοντος. Και αυτό είναι ένα προσωπικό επίτευγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Στο σημείο αυτό έκανε εκτενή αναφορά στις δυσκολίες και τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών, «την ακρίβεια που είναι δυσβάσταχτη», «τις επιπτώσεις από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση», «το μέλλον που είναι ρευστό και αβέβαιο» και το γεγονός ότι η «μεσαία τάξη είναι γονατισμένη», τονίζοντας πως «η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας έρχεται να απαντήσει, δίνοντας προτεραιότητα, με πραγματική κοινωνική ευαισθησία, στη στήριξη της κοινωνίας και ιδιαίτερα των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Σε αυτήν τη δύσκολη εξίσωση, με τα δημοσιονομικά δεδομένα γνωστά, και κάτω από πραγματικά δύσκολες συνθήκες οι προχθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού έστειλαν τα πρώτα μηνύματα ανακούφισης».

Όπως επεσήμανε ο κ. Αβραμόπουλος, «αυτό που απαιτείται είναι η διασφάλιση της πολιτικής και κοινωνικής σταθερότητας στο μέλλον. Η Ελλάδα με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα καταφέρνει, όπως κατάφερε την ταχύτερη αποκλιμάκωση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, από πολλές, μεγαλύτερες και ισχυρότερες χώρες. Και τούτο, γιατί η κυβέρνησή μας έδωσε προτεραιότητα στη στήριξη, πάνω από όλα, της μεσαίας τάξης και του κόσμου της εργασίας».

Αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησης και υπογράμμισε πως «από το ξεκίνημά της η Νέα Δημοκρατία είχε ως κεντρική αναφορά και στόχο την επίτευξη εθνικής ενότητας, εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης και δεν απομακρύνεται από τη βασική της αυτή αρχή, ωστόσο οι προκλήσεις της νέας εποχής δεν σταματούν στην οικονομία και την κοινωνία».

Επίσης, μίλησε για τους γεωπολιτικούς κινδύνους που ελλοχεύουν και σημείωσε πως «μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα συμβάλλει, με τη σταθερότητά της και τον σταθεροποιητικό της ρόλο, στην ευρύτερη γειτονιά μας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου και όχι μόνον.

Είναι σε θέση να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στο όνομα της διεθνούς ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης, με ένα από τα ισχυρότερα και αποτελεσματικότερα αμυντικά συστήματα και με μία συγκροτημένη στρατηγική, η οποία, πέρα της βασικής της προτεραιότητας που είναι η διασφάλιση της εθνικής μας ακεραιότητας και της προάσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, είναι παρούσα και στην πρώτη γραμμή της συλλογικής πολιτικής ασφάλειας του ευρωατλαντικού συστήματος στο οποίο ανήκει. Και αυτόν τον ρόλο, της τον αναγνωρίζουν πλέον όλοι».

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «τον τελευταίο καιρό βλέπουμε να αφυπνίζεται στη γειτονιά μας το βαθύ κράτος της γειτονικής Τουρκίας με αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας. Πολύ ορθά εμείς επιμένουμε σε έναν έντιμο, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, διάλογο με τους γείτονές μας, ενώ παράλληλα η χώρα μας θωρακίζεται και, διαθέτοντας ένα από τα πιο αξιόπιστα και αποτελεσματικά αμυντικά συστήματα, χάρις στις θυσίες του ελληνικού λαού, μπορεί να αισθάνεται ασφαλής.

Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι η Ελλάδα απειλείται, γιατί, όπως πολλές φορές έχω πει, όταν απειλείσαι φοβάσαι και όταν φοβάσαι, εκ των πραγμάτων ηττάσαι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγγυάται με τη συνετή πολιτική του την ασφάλεια και την ακεραιότητα της χώρας και παράλληλα με τις διεθνείς του πρωτοβουλίες και επαφές και με το κύρος που διαθέτει, ακυρώνει την επιθετικότητα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Συνάμα εγκαθιστά, παρά τις δυσκολίες, έναν δίαυλο συνεννόησης σε επίπεδο ηγεσιών, ο οποίος, όπως έχει αποδείξει η ιστορία, πολλές φορές έχει αποσοβήσει κινδύνους και έχει συμβάλλει στη διαμόρφωση θετικού κλίματος.

Βάση γι’ αυτό, η έντιμη και ειλικρινής διπλωματία. Το κλειδί, ωστόσο, που θα ανοίξει την πόρτα σε μία καινούργια εποχή για ολόκληρη την περιοχή και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η επίλυση του Κυπριακού ζητήματος και η επανένωση της Κύπρου».

Όπως επεσήμανε, η «κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη άνοιξε στην Ελλάδα έναν καινούργιο δρόμο, αυτόν της θεσμικής ανασυγκρότησης, οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής. Το κράτος ήρθε κοντά στους πολίτες, οι οποίοι με τη σειρά τους εμπιστεύθηκαν ξανά τους θεσμούς, το πολιτικό μας σύστημα και την ίδια την πολιτική. Η Ελλάδα ανέκτησε το κύρος της στο διεθνές και ευρωπαϊκό γίγνεσθαι με εθνική αυτοπεποίθηση, την οποία εγγυάται μία δυναμικά ανερχόμενη οικονομία, ένας διεθνής ρόλος κύρους, θεμελιωμένος σε στρατηγικές συνεργασίες και σταθερές φιλίες και με προσήλωσή μας στις ευρωπαϊκές αξίες και το διεθνές δίκαιο. Ανέδειξε ξανά το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό της ρόλο.

Και σήμερα, μπροστά στις νέες προκλήσεις, με διορατικότητα, με επίγνωση των παγκοσμίων προβλημάτων και των εθνικών προκλήσεων, στις πραγματικές τους διαστάσεις και με απόλυτο σεβασμό στην αλήθεια και τον ειλικρινή διάλογο με την κοινωνία, η παράταξή μας προβάλλει ξανά ως ο μοναδικός ασφαλής οδηγός για την Ελλάδα, στα αχαρτογράφητα νερά ενός ρευστού μέλλοντος. Η χώρα και ο λαός μας δοκιμάσθηκαν και υπέφεραν από λαϊκίστικες και ιδεοληπτικές κυβερνητικές επιλογές και πολιτικές. Η κρισιμότητα των περιστάσεων, παγκόσμιων και εθνικών, δεν αφήνουν πλέον περιθώρια για άλλους πειραματισμούς και οπισθοδρόμηση. Η Νέα Δημοκρατία είναι εδώ, με αυτοπεποίθηση και πατριωτική ευθύνη. Για να χαράξει μαζί με όλους τους Έλληνες, μαζί με κάθε συμπολίτη μας ξεχωριστά, ένα μέλλον ευημερίας, ανάπτυξης και προόδου. Με μια Ελλάδα στην πρωτοπορία των διεθνών γεωπολιτικών εξελίξεων. Με την οικονομία μας ισχυρή και πιο εξωστρεφή από ποτέ. Με μία κοινωνία συνεκτική και ενωμένη. Με ένα κράτος που σέβεται και διευκολύνει τον πολίτη. Με μία Πολιτεία που ακούει τη νέα γενιά και συνδιαμορφώνει το μέλλον της πατρίδας μαζί της. Η κοινωνία μάς εμπιστεύεται.

Η Νέα Δημοκρατία, η παράταξη με το μεγαλύτερο εύρος στην κοινωνία και στο πολιτικό φάσμα, το μπορεί».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε πως «σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα που διεξάγουμε, δηλώνω στρατευμένος κοντά και μαζί σας στην πρώτη γραμμή, όπως και τότε στο ξεκίνημα, στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κοντά στην κάθε μια και στον καθένα από εσάς, που δίνετε τον καθημερινό δύσκολο αγώνα για μια Ελλάδα με τους Έλληνες ενωμένους. Μια Ελλάδα υπερήφανη, αξιοπρεπή, ισχυρή, ανθρώπινη, αξιοσέβαστη στην Ευρώπη και στον κόσμο»

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom