Δημοσκόπηση: To Podemos με 23.9% «σφήνα» σε Λαϊκό και Σοσιαλιστικό κόμμα

Το Podemos του πανεπιστημιακού καθηγητή Pablo Iglesias σπάει το δικομματικό κατεστημένο δεξιών και σοσιαλιστών και καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση σε προσφάτη δημοσκόπηση που καταγράφει της τάσεις του ισπανικού εκλογικού σώματος και διεξάχθει μεταξύ της περιόδου  2- 12 Ιανουαρίου.

Η δημοσκόπηση που έγινε από το Sociological Research Centre (CIS) έδειξε ότι το κυβερνών δεξιό Popular Party (PP) κατέχει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με 27.3% ψήφους, δεύτερο ακολουθεί το Podemos με 23.9% και τρίτο το Socialist Party (PSOE) με 22.2% των ψήφων.

H επικεφαλής δημοσκόπος του Podemos, Carolina Bescansa δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης ότι: «είμαστε επιφυλακτικοί, αλλά η τάση λέει ότι η αλλαγή είναι μη αναστρέψιμη και ότι η εναλλακτική λύση απέναντι στο ΡΡ είναι το Podemos».

Εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί του Podemos διαδήλωσαν  στη Μαδρίτη στις 31 Iανουαριου.
Εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί του Podemos διαδήλωσαν στη Μαδρίτη στις 31 Iανουαριου.

Το Podemos που ιδρύθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2014, απόρροια του κινήματος των Ισπανών «Αγανακτισμένων» έχει εξάψει τη φαντασία πολλών πολιτών με το γεγονός ότι αμφισβητεί το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα των δύο κόμματων και το επικρίνει ως μια διεφθαρμένη πολιτική ελίτ.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης προκαλούν και ένα επιπλέον πονοκέφαλο στον αρχηγό των σοσιαλιστών, Pedro Sánchez, ο οποίος πρόσφατα επικρίθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη στενή συνεργασία του με το κυβερνών ΡΡ στην υπογραφή ενός νέου αντιτρομοκρατικού νόμου.

Παράλληλα η δημοσκόπηση έδειξε ότι αν οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονταν αύριο οι Podemos θα κερδίζανε με 19.3% των ψηφων, το δεξιό κόμμα ΡΡ θα έρχονταν δεύτερο με 12.9 % και το PSOE τρίτο με 12.4% των ψήφων.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.