Δύναμη 7,000 ανδρών από Ιράν, Λίβανο, Ιράκ και Αφγανιστάν έτοιμη για την μεγάλη επίθεση στη Βόρεια Συρία

Μια ετερόκλητη στρατιωτική δύναμη 7.000 ανδρών έχει συγκεντρωθεί στην Συρία με αποστολή την εξαπόλυση της μεγάλης αντεπίθεσης των κυβερνητικών δυνάμεων στη Βόρεια Συρία.

Πιο συγκεκριμένα 2.000 Αφγανοί Σίιτες, 2.000 Ιρανοί των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης 2.000 Ιρακινοί παραστρατιωτικοί Σιίτες και 1.000 άνδρες της Hezbollah έχει συγκεντρωθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη Συρία και πρόκειται να συμμετάσχει στην δεύτερη φάση της μεγάλης αντεπίθεσης των κυβερνητικών δυνάμεων στις επαρχίες Hama, Homs, Aleppo, Idlib και Latakia.

Η πρώτη φάση της μεγάλης αντεπίθεσης περιλαμβάνει τον βομβαρδισμό των θέσεων του εχθρού από τη Ρωσική και Συριακή Αεροπορία, όπως κέντρα διοίκησης και εκπαίδευσης, την καταστροφή των υποδομών και των αποθεμάτων σε καύσιμα και πυρομαχικά του αντιπάλου την δοκιμή των δυνάμεων του αντιπάλου στις προαναφερθείσες επαρχίες την πραγματοποίηση ανιχνευτικών επιχειρήσεων καθώς και επιλεκτικών διεισδύσεων σε στρατηγικές θέσεις του αντιπάλου.

Οι βασικοί άξονες της μεγάλης αντεπίθεσης εντοπίζονται στην αγροτική περιοχή βόρεια της πόλης Homs, όπου οι αντάρτες διατηρούν ένα θύλακα, βόρεια της πόλης Hama, στην κοιλάδα Al Ghab και στην οροσειρά Al-Zawiyah η οποία βρίσκεται μεταξύ της κοιλάδας και των ακτών της επαρχίας της Λατάκειας.

Η τρίτη φάση της επίθεσης των κυβερνητικών δυνάμεων και των Συμμάχων της Δαμασκού αποσκοπεί στην αποκοπή των ανταρτών από τα σύνορα με την Τουρκία με άμεσο στόχο την κατάληψη της πόλης Jisr Shughur, ώστε να αποτραπεί ο ανεφοδιασμός τους από την Τουρκία και να επιτευχτεί η συνένωση των κυβερνητικών δυνάμεων με τις κουρδικές στο Καντόνι Afrin το οποίο βρίσκεται αποκομμένο στα βορειοδυτικά από την αυτόνομη περιοχή των Κούρδων της Συρίας την Rojava.

Με την επίτευξη αυτού του στόχου οι κυβερνητικές δυνάμεις θα έχουν ουσιαστικά εγκλωβίσει το σύνολο των ανταρτικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία αφού στα ανατολικά ο Συριακός Στρατός επιδιώκει την διάσπαση της πολιορκίας της αεροπορικής βάσης Kawaris, έχει σχεδόν περικυκλώσει την πόλη Aleppo και επιδιώκει το κλείσιμο της κυκλωτικής ψαλίδας στην πόλη Nubl στην οριογραμμή του Καντονιού Afrin όπου διατηρείται κυβερνητική στρατιωτική δύναμη.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η Ρωσία πρόκειται σύντομα να στείλει στη Συρία αριθμό αρμάτων μάχης Τ-72Β και ΤΟΜΑ BMP-2 για την αναπλήρωση των απωλειών του Συριακού Στρατού.

Από την άλλη πλευρά το Ρωσικό Αεροπορικό Απόσπασμα στη Συρία πρόκειται να αυξήσει τις ημερήσιες εξόδους του από 60 σε 200 για την υποστήριξη των τεσσάρων αξόνων της αντεπίθεσης στο βόρειο συριακό μέτωπο, γεγονός που προμηνύει την αποστολή στη Συρία περισσότερων αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.