Δύο αεροσκάφη έχασε σε δύο ημέρες η αραβική συμμαχία κατά των Houthi

Τις πρώτες απώλειες μετρούν οι συμμαχικές Αραβικές αεροπορικές δυνάμεις που υπό την ηγεσία της Σ. Αραβίας πλήττουν από την περασμένη Πέμπτη στόχους της σιιτικής μειονότητας των Houthi στην Υεμένη.

Πιο συγκεκριμένα σαουδαραβικό μαχητικό F-15S Strike Eagle κατέπεσε χτες Παρασκευή 27 Μαρτίου στην θάλασσα εξαιτίας μηχανικής βλάβης κατά την διάρκεια αποστολής βομβαρδισμού στην Υεμένη.

Το διμελές πλήρωμα εγκατέλειψε το αεροσκάφος επιτυχώς στην περιοχή του Κόλπου του Άντεν και περισυλλέγη από το ελικόπτερο του αμερικανικού USS New York (LPD-21) κλάσης San Antonio.

Ένα ακόμη αεροσκάφος αυτή την φορά σουδανικό φέρεται να έχει καταρριφθεί από αντιαεροπορικό πύραυλο SA-3. Πρόκειται για ένα βομβαρδιστικό μεγάλης εμβέλειας Su-24M της Αεροπορίας του Σουδάν το οποίο μαζί με 11 ακόμη αποκτήθηκε από την Λευκορωσία την περίοδο 2012-2013.

Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες το διμελές πλήρωμα εγκατέλειψε το αεροσκάφος επιτυχώς και συνελήφθη από τις δυνάμεις των Houthi.

Σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση της έναρξης των αεροπορικών επιχειρήσεων την περασμένη Πέμπτη στις επιθέσεις κατά των θέσεων των Houthi στην Υεμένη συμμετέχουν τρία μαχητικά της Αεροπορίας του Σουδάν και 100 σαουδαραβικά χωρίς όμως να δίνονται περισσότερες πληροφορίες.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.