Δύο ακόμη επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ καταρρίπτονται από την σκληρή πραγματικότητα

Διαδοχικά είναι πλέον τα “χτυπήματα” αμφισβήτησης των επιχειρημάτων του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, αφού σύμφωνα με δύο σημερινά δημοσιεύματα το πρώτο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ και το δεύτερο στην ιστοσελίδα του γερμανικού Der Spiegel αμφισβητείται η δυνατότητα διαχρονικής εσωτερικής άντλησης χρημάτων μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων και επιβεβαιώνεται η αδιαφορία της ΕΕ σε μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με το δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, η πρόσφατη δήλωση του Γιώργου Τόλιου ότι μια μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τη χώρα μέσα από την πραγματοποίηση εσωτερικού δανεισμού με την έκδοση εντόκων γραμματίων που θα μπορούσαν να αγοράσουν οι καταθέτες των ελληνικών τραπεζών, είναι κενή περιεχομένου.

Όπως αναφέρει ο συντάκτης του άρθρου Γιάννης Παπαδογιάννης, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ξεπεράσει τις δυνατότητες άντλησης ρευστότητας από την εσωτερική αγορά και πιο ειδικά από τις τράπεζες μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων, αποστερώντας μάλιστα πολύτιμους πόρους από τον ιδιωτικό τομέα, αφού μέχρι σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο έχει εκδώσει έντοκα γραμμάτια συνολικού ύψους 15 δισ ευρώ, τα οποία έχουν αγοραστεί από τις εγχώριες τράπεζες.

Από αυτά τα χρήματα οι ελληνικές τράπεζες μπορούν σύμφωνα με το μνημόνιο να αξιοποιήσουν ως ενέχυρο για την άντληση ρευστότητας από την Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μέχρι 3,5 δισ, κάτι που ήδη έχει συμβεί.

Τα υπόλοιπα 11,5 δισ ευρώ που οι τράπεζες έχουν επενδύσει στα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, αποτελούν χρήματα που διαφορετικά θα είχαν διατεθεί για την αναζωογόνηση της ελληνικής αγοράς και την ενίσχυση του ιδιωτικού φορέα, του μόνου που ουσιαστικά συνεισφέρει αυτή τη στιγμή στην οικονομία.

Από την άλλη πλευρά μπορεί οι τράπεζες να ανακοινώνουν ότι διαθέτουν αυτή τη στιγμή καταθέσεις ύψους 164 δισ ευρώ, στην πραγματικότητα όμως τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ανέρχονται στα 212 δισ ευρώ, ποσό που ξεπερνά τις καταθέσεις.

Σύμφωνα με το άρθρο, η διαφορά των 48 δισ ευρώ καλύπτεται από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ και χάρις σε αυτή τα ΑΤΜ έχουν χρήματα !

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει το δημοσίευμα του ο Γιάννης Παπαδογιάννης, “Στην πράξη κάθε ανάληψη καταθέσεων, είτε από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είτε από το κράτος για την έκδοση εντόκων, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στον βαθμό που το ευρωσύστημα, η ΕΚΤ, χορηγήσει την αντίστοιχη ρευστότητα. Όπως σημειώνουν στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας, η ρευστότητα αυτή δεν χορηγείται αυτόματα, αλλά για να εγκριθεί πρέπει οι τράπεζες και η χώρα να εκπληρώνουν σειρά υποχρεώσεων. Η ΕΚΤ έχει κατ’ επανάληψιν τονίσει ότι η ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες παρέχεται όσο η χώρα είναι σε πρόγραμμα. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η αντίληψη ότι η ΕΚΤ θα προσφέρει ρευστότητα σε κάθε περίπτωση είναι εκτός πραγματικότητας και εκτιμούν ότι τυχόν μονομερείς ενέργειες ή αποφάσεις θα οδηγήσουν άμεσα στον τερματισμό της παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. Το τραπεζικό σύστημα στέκεται όρθιο την τελευταία εξαιρετικά δύσκολη 6ετία με τη δυναμική στήριξη της ΕΚΤ. Δίχως την ΕΚΤ οι τράπεζες θα είχαν καταρρεύσει εδώ και χρόνια”.

Εαν τελικά μέσα στους επόμενους μήνες έχουμε εκροές καταθέσεων οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν τους και θα αναγκαστούν να προστρέξουν στην βοήθεια της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία με τη σειρά της θα πρέπει να ζητήσει νέα χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Η νέα χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ΕΚΤ θα μπορεί να συμβεί εφόσον η Ελλάδα δεν έχει έρθει σε ρήξη με την Ε.Ε, διαφορετικά…..

Οι παραπάνω επισημάνσεις δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά για την πρόσφατη τοποθέτηση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, αφού είτε ο Γιώργος Τόλιος δεν γνώριζε τις πληροφορίες αυτές, είτε τις γνώριζε και επέλεξε να μην τις αξιοποιήσει.

Πάντως και στην μία και στην άλλη περίπτωση δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά αναφορικά με την αξιοπιστία των τοποθετήσεων του Γιώργου Τόλιου και φυσικά του ΣΥΡΙΖΑ που προσέτρεξε να τον καλύψει για τις δηλώσεις του.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το Ευρώ, η ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel σημειώνει ότι η γερμανική κυβέρνηση πιστεύει ότι η ευρωζώνη είναι ικανή να ανταπεξέλθει σε μία έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αν αυτό αποδειχτεί αναγκαίο.

Σύμφωνα με το άρθρο τόσο η Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, όσο και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πιστεύουν ότι η ευρωζώνη μπορεί να διαχειριστή μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ, χάρις στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν από την περίοδο της κρίσης του 2012.

Όπως επισημαίνει το Der Spiegel, “Ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης (από την έξοδο της Ελλάδας) είναι περιορισμένος, καθώς Πορτογαλία και Ιρλανδία θεωρείται πως έχουν αποκαταστήσει την οικονομία τους”.

Επιπλέον το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι, ο “Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM)”, δηλ. το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, είναι ένας «αποτελεσματικός» μηχανισμός διάσωσης με απόθεμα 500 δισ ευρώ και είναι πλέον διαθέσιμος για την αντιμετώπιση κρίσεων όπως μια ελληνική χρεοκοπία ή έξοδο της χώρας από το Ευρώ.

Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται ποτέ να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει ή να εξέλθει της ευρωζώνης, αφού δεν επιθυμούν να ρισκάρουν να χάσουν τα χρήματα που έχουν δανείσει στην χώρα μας.

Ξεχνούν όμως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ένα από τα βασικότερα παλαιά επιχειρήματά τους κατά του Μνημονίου και της δανειακής Σύμβασης, ότι δηλαδή μία πιθανή άρνηση της Ελλάδας να αποπληρώσει τα χρέη της, θα έχει ως συνέπεια την κατάσχεση της Δημόσιας περιουσίας στο εξωτερικό, αφού αποτελεί μέρος της εγγύησης των δανείων που έλαβε η χώρα.

Ουσιαστικά οτιδήποτε αποτελεί περιουσία του ελληνικού Δημοσίου όπως, κτίρια, πλοία, αυτοκίνητα, πολιτιστικά κέντρα, καταθέσεις, χρυσός, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, κυβερνητικά αεροσκάφη, μεταγωγικά αεροσκάφη, μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας κλπ θα αποτελούν αντικείμενο προς κατάσχεση, ενώ είναι σίγουρο ότι οι απαιτήσεις των δανειστών δεν θα περιοριστούν μόνο σε αυτά.

Αυτό όμως που η χώρα θα έχει απολέσει, θα είναι η αξιοπιστία της, η φερεγγυότητα της, αφού αθέτησε την δέσμευσή της, έναντι των 27 χωρών μελών της ΕΕ, με αποτέλεσμα το πλήρη αποκλεισμό της από τις διεθνείς αγορές, αναγκάζοντας τον ελληνικό λαό να ζήσει μόνο με αυτά που θα μπορεί να παράγει, υπό δραματικούς όρους διεθνούς οικονομικής απομόνωσης, χωρίς την επάρκεια βασικών αγαθών αναγκαίων για την εύρωστη λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα σιτηρά (μαλακό σιτάρι αυτάρκεια 33,7%), το κρέας (βόειο κρέας αυτάρκεια 28,70%, χοιρινό κρέας αυτάρκεια 35,59% το 2011), το γάλα (γάλα αγελαδινό αυτάρκεια 58,18% το 2011), τη ζάχαρη (αυτάρκεια 14,27% το 2011), τα ανταλλακτικά αυτοκίνητων, αεροσκαφών, πλοίων, ιατρικών μηχανημάτων, κεφαλαιουχικού εξοπλισμού, λοιπών μηχανημάτων, φαρμάκων κλπ  θυμίζοντας την Κούβα της Μεσογείου.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.