Δύο επιθέσεις του PKK κατα του τουρκικού Στρατού μέσα σε μια ημέρα

Δύο σχεδόν ταυτόχρονες επιθέσεις κατά του τουρκικού Στρατού σε διαφορετικές περιοχές του τουρκικού Κουρδιστάν, πραγματοποίησαν την Κυριακή μαχητές του PKK. Πιο αναλυτικά οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε πομπή οχημάτων του τουρκικού Στρατού στην περιοχή Şırnak και σε στρατιωτικό φυλάκιο στην περιοχή Dağlıca της επαρχίας Hakkari.

Η επίθεση στην πομπή πραγματοποιήθηκε στις 2 το μεσημέρι, την ίδια ώρα περίπου που μαχητές του PKK επιτέθηκαν στο στρατιωτικό φυλάκιο Keri Tepe.

Και στα δύο περιστατικά οι Τούρκοι στρατιώτες ανταπέδωσαν πυρά ενώ λίγη ώρα αργότερα οι Κούρδοι μαχητές αποχώρησαν από τις περιοχές των επιθέσεων χωρίς απώλειες.

Οι χθεσινές επιθέσεις έρχονται σε αντίθεση με το κλίμα προσέγγισης που καλλιεργείται από την τουρκική κυβέρνηση και τον φυσικό ηγέτη του PKK Αμπντουλάχ Οτσαλάν ο οποίος κρατείται εδώ και 16 χρόνια έγκλειστος στις φυλακές της νήσου Ιμραλί στη θάλασσα του Μαρμαρά.

Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες ο Οτσαλάν πρότεινε την σύγκληση συνεδρίου για να αποφασίσουν οι Κούρδοι εάν θα συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα κατά του τουρκικού κράτους ή εάν θα επιλέξουν την πολιτική επίλυση του κουρδικού ζητήματος. Η πρόταση εξετάζεται αυτή την περίοδο από τους Κούρδους οι οποίοι έχουν θέσει μια σειρά όρων στην Άγκυρα για να προχωρήσουν στην πολιτική επίλυση του ζητήματος.

Οι συγκεκριμένες επιθέσεις χαρακτηρίζονται μάλλον ώς επιχειρήσεις παρενόχλησης και ουσιαστικά υπενθύμισης της ισχύς και παρουσίας του PKK μέσα στην τουρκική επικράτεια, ενώ πιθανόν να αποτελούν και μήνυμα μερίδας της οργάνωσης η οποία δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει τον αγώνα από τώρα με την προοπτική μίας ενδεχόμενης τουρκικής υποχώρησης για την αναγνώρισης και διαπραγμάτευση του σκοπού του αγώνα τους που δεν είναι άλλος από την αυτονόμηση του τουρκικού Κουρδιστάν.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2012 μετά από μια ιδιαίτερα αιματοβαμμένη περίοδο δύο ετών 2010-2012, με εκατοντάδες Τούρκους στρατιωτικούς νεκρούς, οι μαχητές του PKK έχουν ουσιαστικά περιορίσει τις επιχειρήσεις τους μέσα στην τουρκική επικράτεια στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξήγαγε η υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας ΜΙΤ με τον έγκλειστο ηγέτη του PKK για την επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με τον οδικό χάρτη επίλυσης του κουρδικού.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.