Δύο επιβατικά αεροσκάφη περιφερειακών μεταφορών θα αναπτύξει η Τουρκία μέχρι το 2023

Δύο επιβατικά αεροσκάφη περιφερειακών μεταφορών πρόκειται να αναπτύξει η Τουρκία μέχρι το 2023 για την κάλυψη των εσωτερικών αναγκών αλλά και για την διεθνή αγορά.

Το τουρκικό πρόγραμμα το οποίο έχει την αμέριστη υποστήριξη του πρώην πρωθυπουργού και νύν προέδρου της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, αφορά την ανάπτυξη δύο αεροσκαφών ενός ελικοφόρου και ενός με κινητήρες τζέτ.

Βασικό στοιχείο του τουρκικού προγράμματος είναι η απόφαση του Υφυπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας να αγοράσει τα σχέδια και τις άδειες για την κατασκευή του γνωστού επιβατικού αεροσκάφους Fairchild Dornier 328 από την αμερικανική, αλλά τουρκικής ιδιοκτησίας αεροδιαστημική εταιρεία Sierra Nevada corp.

Η συγκεκριμένη εταιρεία αγόρασε πριν από τρείς μήνες την γερμανική εταιρεία 328 Support Services GmbH, στην οποία ανήκαν από τον Δεκέμβριο του 2005 τα σχέδια και τα δικαιώματα για τα αεροσκάφη Fairchild Dornier 328, Fairchild-Dornier 328JET και Dornier 428.

Η γερμανική εταιρεία με έδρα το Λονδίνο, απασχολεί 180 άτομα και έχει αναλάβει από το 2005 την υποστήριξη των 200 περίπου αεροσκαφών των παραπάνω τύπων που σήμερα βρίσκονται σε υπηρεσία σε διαφορετικές αεροπορικές εταιρείες και λοιπούς χρήστες.

Η γερμανική εταιρεία διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία για την μετατροπή και πιστοποίηση των αεροσκαφών, ώστε να μπορούν να πραγματοποιήσουν πληθώρα διαφορετικών αποστολών εκτός από την μεταφορά ατόμων.

Η εταιρεία 328 Support Services GmbH, διαθέτει σημαντική εμπειρία στους τομείς μηχανολογικών σχεδιάσεων και πιστοποίησης αεροσκαφών, η οποία θα αξιοποιηθεί από την αμερικανική εταιρεία Sierra Nevada corp.

Η αμερικανική εταιρεία ανήκει στο ζευγάρι των Τούρκων Eren Ozmen και Fatih Ozmen από το 1994 όταν και την αγόρασαν από τον ιδρυτή της. Η εταιρεία απασχολεί 3.000 υπαλλήλους σε 31 εγκαταστάσεις σε 17 Πολιτείες των ΗΠΑ.

Η Τουρκία εδώ και αρκετά χρόνια αναζητούσε ένα βιομηχανικό εταίρο για την σχεδίαση και ανάπτυξη ενός αεροσκάφους περιφερειακών μεταφορών.

Αν και υπήρξαν σοβαρές επαφές με διαφορετικούς κατασκευαστές τελικά η Άγκυρα επέλεξε να συνεργαστεί με μια αμερικανική εταιρεία τουρκικών συμφερόντων αγοράζοντας τα σχέδια και τα δικαιώματα για τα αεροσκάφη Fairchild Dornier 328, Fairchild-Dornier 328JET και Dornier 428.

Το σχέδιο της Τουρκίας περιλαμβάνει την κατασκευή του τουρκοποιημένου Fairchild Dornier 328, το οποίο μπορεί να μεταφέρει 32 επιβάτες. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος πρόκειται να πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση το 2019, ανοίγοντας το δρόμο της τουρκικής αεροπορικής βιομηχανίας στον τομέα της κατασκευής περιφερειακών επιβατικών αεροσκαφών.

Το επόμενο βήμα είναι η ανάπτυξη ενός μεγαλύτερου σε μήκος και μεταφορική ικανότητα αεροσκάφους του οποίου η σχεδίαση θα ολοκληρωθεί το 2020 και θα πραγματοποιήσει την πρώτη του πτήση το 2023.

Το μοντέλο 628 όπως ονομάζεται το υπό ανάπτυξη νέο αεροσκάφος θα μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 70 επιβάτες, ενώ το συντονιστικό έργο της σχεδίασης και ανάπτυξης των αεροσκαφών θα έχει η κρατική εταιρεία μηχανολογικού σχεδιασμού STM Defense Technologies (STM), η οποία υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την εταιρεία Sierra Nevada Corp. (SNC).

Ουσιαστικά η Τουρκία με αυτή την κίνηση κατάφερε να κερδίσει σημαντικό πλεονέκτημα, αποκτώντας έτοιμα τα σχέδια του αεροσκάφους και τους μηχανικούς που συνέβαλαν στη σχεδιασή του αεροσκάφους. Η ανάπτυξη του νέου τουρκικού αεροσκάφους δεν θα ξεκινήσει από το μηδέν ούτε θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που συνήθως παρουσιάζονται σε νέα αεροναυπηγικά προγράμματα αφού και η τεχνογνωσία υπάρχει και η εμπειρία της εταιρελιας 328 Support Services GmbH, είναι διαθέσιμη στην τουρκική βιομηχανία.

Στα παραπάνω προγράμματα θα συμμετάσχουν οι τουρκικές εταιρείες Turkish TAI, Aselsan, TEI, Havelsan, THY Technic, Alp Aviation, Kale Aviation, TCI και TSI. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ τα αεροσκάφη θα εξοπλιστούν με δύο κινητήρες τον turboprop TR-628 και ένα κινητήρα τζέτ τον TRJ-628.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.