Δύο μεγάλης κλίμακας επιθέσεις στον τομέα της Hama εξαπόλυσε ο Στρατός της Συρίας

Δύο μεγάλης κλίμακας επιθέσεις στον τομέα της Hama εξαπόλυσε χτες και σήμερα ο Στρατός της Συρίας, ο οποίος μάχεται στην περιοχή αυτή σε συνεργασία με τις Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας και τη Hezbollah.

Πιο συγκεκριμένα χτες 7 Οκτωβρίου ο Στρατός της Συρίας εξαπέλυσε από δύο διαφορετικές κατευθύνσεις επίθεση στην προεξοχή που ελέγχουν οι αντάρτες βόρεια της πόλης Hama η οποία είχε βομβαρδιστεί με μεγάλη σφοδρότητα από τη Ρωσική Αεροπορία.

Η προεξοχή αυτή ορίζεται από τους οικισμούς Al Lataminah, Latmeen, Al-Hamameyat Al-Arbaeen Kafr Zita και Kafar Νaboudah και εκλέγχεται από τον Ελέυθερο Συριακό Στρατό και τις ομάδες Habhat Al-Nusra, Harakat Ahrar Al-Sham, Shal Legions και Liwaa Suqour Al-Ghaab.

Για την προπαρασκευή της επίθεσης ο Συριακός Στρατός χρησιμοποίησε πυροβόλα των 122 χλστ τύπου D-30 και πολλαπλούς εκτοξευτές των 122 χλστ τύπου BM-21 Grad οι οποίοι χρησιμοποίησαν ρουκέτες με υποπυρομαχικά κατα προσωπικού.

Οι βασικοί άξονες της Συριακής επίθεσης είναι από ανατολικά προς τα δυτικά, και βόρεια εκατέρωθεν της προεξοχής.

Σύμφωνα με την Δαμασκό μέσα σε δύο ημέρες οι κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες αποτελούνται από την 87η Ταξιαρχία της 10ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, την 106η Ταξιαρχίας της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς και λόχους της 7ης και 9ης Μεραρχίας, έχουν ανακαταλάβει 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν καταλάβει τους οικισμούς Al-Mughayr, Lahaya and Markabah τους λόφους Tal Sakhar, Tal Sikeek και Tal Uthmana, πλησίασαν το χωριό Latmeen όπου συνάντησαν σφοδρή αντίσταση ενώ κατέλαβαν και την πόλη Kafr Naboudah.

Οι απώλειες όμως για την ανακατάληψη της περιοχής αυτής ήταν σημαντικές, αφού ο Συριακός Στρατός έχασε 13 άρματα μάχης, 6 ΤΟΜΑ BMP-1 και 33 άνδρες.

Την επόμενη ημέρα 8 Οκτωβρίου ο Συριακός Στρατός σε συνεργασία με τις Δυνάμεις Εθνικής Άμυνας εξαπέλυσε τη δεύτερη επίθεση στην πεδιάδα Al-Ghaab της επαρχίας Hama εναντίον δυνάμεων της οργάνωσης Jaysh Al-Fateh η οποία είναι παρακλάδι της Al Qaeda.

Στην σημερινή επιχείρηση συμμετείχαν 10 Ρωσικά αεροσκάφη εγγύς υποστήριξης καθιστώντας την επίθεση αυτή στην πρώτη κοινή ρωσο-συριακή στρατιωτική επιχείρηση

Η επίθεση στην εκκαθάριση της ευρύτερης περιοχής από τους αντάρτες στην κατάληψη της πόλης Jisr Al-Shughour ώστε να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας από τις ακτές της Συρίας στη Μεσόγειο όπου οι Ρώσοι διατηρούν τις βάσεις τους.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.